Услуга

Колпоскопията идва от гръцки: колпо – „влагалище“, скопия – „наблюдавам“
гинеколог

Колпоскопията идва от гръцки: колпо – „влагалище“, скопия – „наблюдавам“. Това е рутинно гинекологично изследване, при което влагалището, шийката на матката и матката се наблюдават със специален микроскоп.

Той се нарича колпоскоп и с него може да се наблюдава обект от 6 до 40 пъти увеличение. Колпоскопията се извършва от гинеколог, като процедурата е бърза и неболезнена за пациента. Затова не е необходимо да се използва упойка. За колпоскопия се споменава за първи път през 1925 г. от Ханс Хинзелман.

Тази процедура се използва за ранно разпознаване на предракови състояния, ракови процеси, както и за установяване на рак на шийката на матката при жените. С нейна помощта се диагностицират изменения на матката и на лигавицата на шийката на матката като тъканни дефекти, малки аденоми или нараствания или леки вътрешни кръвотечения.

Колпоскопията се извършва, като гинекологът поставя малък метален инструмент във влагалището (спекулум), с помощта на който влагалището леко се разтваря. Това дава възможност шийката на матката да бъде огледана добре.Лигавицата на шийката на матката се намазва с разредена оцетна киселина и след това с йодна тинктура. Обикновено клетките на лигавицата се оцветяват в кафеникаво.

При атипични, променени клетки, например при злокачествено изменение или предраков процес, не се наблюдава кафяво оцветяване. Тези области се наричат йоднонегативни.Ако гинекологът забележи подобни области, които дават основание за подозрение за злокачествени промени, се прави цитонамазка на съмнителната тъкан и/или биопсия.

2016-03-12T14:42:50+01:00
Моля изчакайте!