Колко трайни са изкуствените стави?

Лекарите твърдят, че веднъж имплантирана, изкуствената става може спокойно да издържи цял живот без да се налага повторна операция или скъпоструваща подмяна на импланта
Начало        

Поставянето на ендопротези, които да заместват увредените стави, са сред най-успешните и търсени ортопедични хирургични операции. Най-често се подменят тазобедрената става и ставата на коляното, но това далеч не са единствените места, за които ендопротезирането може да бъде добро решение.

Ендопротези и изкуствени стави се поставят още на лакътя, на раменната става, глезена и ставите на ръцете, макар и далеч по-рядко. Раменната става се подменя най-често при възрастни пациенти, докато заместване на лакътната става с изкуствена се налага при тежки травми, като например автотранспорти произшествия, когато костите и ставите страдат от множествени фрактури.

Остеопорозата и дегенеративните костни заболявания могат да ускорят някои процеси в организма и да наложат оперативна намеса при лечение на ставните проблеми. Професионалните спортисти и хората, които извършват еднообразни движения и са подложени на постоянни, продължителни натоварвания на ставите страдат по-често от болки и прибягват до хирургично лечение на тези проблеми.

Ендопротезирането се налага и по редица други причини, като вродени или придобити заболявания, дисплазия или неправилното оформяне на бедрената главичка, различни възпалителни процеси, туморни образувания, травми, метаболитни заболявания, възпалителни артропатии, подагра, остеопороза, ревматоиден артрит. Всички тези заболявания поразяват костната структура по различен начин, като най-често сериозно засегнати са именно колянната става и тазобедрената става – най-често ендопротезираните структури.

Що се отнася до трайността на изкуствените стави – съществуват редица фактори, които трябва да се имат предвид.

Лекарите твърдят, че веднъж имплантирана, изкуствената става може спокойно да издържи цял живот без да се налага повторна операция или скъпоструваща подмяна на импланта. Въпреки това съществуват частни случаи и определени условия, при които се налагат повторни процедури. При някои пациенти се налага допълнително наместване на вътрешната протеза след оперативното и поставяне. В определени случаи може да се случи разхлабване на връзката между импланта и съществуващата костна структура. Поради разликите в начините на закрепване на ендопротезата към костите често не е възможно да се даде категорична прогноза за подобно стечение на обстоятелствата.

Естествени процеси като характерното окисляване в тъканите около протезата могат да причинят постепенно разрушаване на връзката между импланта и костта на пациента. Специалистите предупреждават, че такъв вариант съществува, макар той да се среща само при около 10% от случаите. Сред основните хипотези защо това се случва е идеята за т.нар. оксидативен стрес.

В повече от 80% от случаите пациентите с поставен имплант – изкуствена става – ендопротезата служи вярно и безпроблемно до края на живота. За това спомага правилната експлоатация, спазването на лекарските препоръки, преминаването на редовни профилактични прегледи и поддържане на определен режим на движение.

Живот с изкуствена става – как да се предпазим от проблеми и усложнения

За добри резултати и безпроблемно зарастване и използване на изкуствена става пациентът трябва да започне раздвижване още по време на следоперативния престой в болницата под супервизията на физиотерапевт. Рехабилитацията продължава и у дома или в специализирано място за лечение и рехабилитация. Важно е антитромботичната профилактика да се спазва и да продължи след операцията.

Физическата активност на пациента с ендопротеза трябва да се дозира внимателно и никога да не надхвърля нива, които могат да застрашат целостта и състоянието на имплантираната изкуствена става. Избягват се контактни спортове, интензивно натоварване като бягане, вдигане на тежести и пр. Препоръчват се щадящи движения в началото, а по-късно в периода на рехабилитация се препоръчват спортове като пловането.

Важно е пациентите да следят внимателно за признаци на инфекция – такива са зачервяване, подуване, секреция от постоперативната рана, както и поява на болка, подуване и затруднения в движението.

Съществува сериозен риск от инфекция в областта на ендопротезата, заради което пациентите с такава трябва незабавно да потърсят лекарска помощ при какъвто и да е белег на инфекция навсякъде в тялото. Всяка една възможна инфекция може да стигне по кръвен път до уязвимото място (каквото е изкуствената става и заобикалящите я тъкани) и да предизвика сериозни усложнения.

Препоръчва се на пациентите с ендопротеза да провеждат антибиотична профилактика преди, по време и след всякакви инвазивни процедури като други хирургични операции, повечето дентални манипулации и подобни.

Как се удължава живота на имплантираната изкуствена става?

Важно е пациентите да спазват стриктно всички инструкции, предпазни мерки и определен от лекаря двигателен режим. Консултирайте се редовно с ортопед, рехабилитатор и физиотерапевт.

Избягват се силните физически натоварвания и контактните и бойни спортове. От голямо значение е поддържането на оптимално телесно тегло. При пациенти с нестабилна походка е препоръчително оолзването на различни помощни средства като бастуни, патерици, в някои случаи проходилки с цел безопасност и предпазване от травматични увреждания.

Всички тези мерки за безопасност и превенция на усложненията могат да спомогнат пациентите да си осигурят дълъг живот на изкуствената става, безболезнено движение и добро общо здраве.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!