Кои са най-често срещаните спортни травми на краката

Долните крайници при човека често страдат от различни контузии, падания, фрактури и травматични увреждания, получени при практикуване на различни спортове като футбол, баскетбол, колоездене, бягане, ски, сноуборд, при фитнес и много други.
Начало        

Движението е здраве, а спортът е отличен начин да се поддържаме във форма и в добро общо здраве. Понякога обаче спортът има и своите негативни последици за здравето – например при спортните травми. Контузиите и различните проблеми, които могат да бъдат причинени по време на спорт и активно движение са обект на изследване, лечение и превенция в областта на травматологията.

Долните крайници при човека често страдат при различни контузии, падания, фрактури и травматични увреждания, получени при практикуване на различни спортове като футбол, баскетбол, колоездене, бягане, ски, сноуборд, при фитнес и много други.

Някои от най-често срещаните контузии засягат областите на бедрата, седалището, ставата и капачката на коляното, подбедрицата, глезена или ходилото. При всички вариации на различните контузии е важно пациентът да се обърне към лекар специалист максимално бързо, за да се вземат необходимите мерки за правилната терапия и последващо възстановяване.

Спортни травми на ходилото и глезена

Областта на ходилото и глезена редовно е подложена на сериозни натоварвания при практикуване на редица спортове – особено такива, в които е характерно бягането, скачането и резките промени на посоката на движението. Някои от разпространените контузии са свързани с навяхване на глезен, разтежение на сухожилията на ходилото, фрактури и травма на костите на стъпалото, метатарзалните кости, глезена, контузии и разкъсвания на ахилесовото сухожилие или на плантарна фасция.

Контузиите на ходилото, глезена и прилежащата костна система могат да бъдат силно болезнени и правилното им възстановяване е от голямо значение в превенцията на хронични състояния на долните крайници.

Спортни травми в областта на подбедрицата

Областта на подбедрициата също често става обект на различни спортни травми и контузии. Острите травми в тази зона са често срещани при футбола, баскетбола, ръгби, вдигане на тежести, лека атлетика, ски, колоездене, както и при някои битови и промишлени инциденти.

Много от травмите в задната част на подбедрицата са следствие от разтежение на мускула. Травмите в предната част на подбедрицата се свързват с контузии на меките тъкани от директен силен удар. Чести удари и травми в предна част на подбедриците могат да станат причина за последващо хронично възпаление на надкостницата на тибията – състояние, познато още и като „периостит“.

Травми в зоната на бедрата и на седалището

Областта на долните крайници над коляното, в слабинната и седалищната области могат да пострадат сериозно при контузи и падания при различни спортове или активност на открито и закрито.

Острите травми в слабинната и седалищната зона често са пряко следствие от тежко падане или силен удар. В много от случаите контузиите са свързани с разтежения на мускулите и сухожилията, както и различни натъртвания и кръвонасядания.

В някои по-редки случаи (в зависимост от тежестта и силата на падането) се получават травми като луксация на тазобедрена става и фрактура на бедрена кост.

Много от хроничните травми в областта на бедрата протичат с възпаления при местата, където сухожилията се залавят за мускулите. Такива контузии са често срещани в спортове като лека атлетика, футбол, както и при дисциплините, свързани с бягане и рязка, честа смяна на посоката на движение (напр. отборните спортове).

Спортни травми на коляното

Колянната става е една от най-сложните като конструкция и важни като функция стави в човешкото тяло. Коляното страда изключително често от спортни контузии.

Остри травми могат да се получат при определени прекомерни, резки или усукващи движения в колянната област. Някои от спортовете, при които често се наблюдават травми и контузии на коляното, кръстните връзки и менискуса са футбола и други отборни спортове, ските и зимните спортове, бягане, лека атлетика, вдигане на тежести, катерене и алпинизъм, фитнес и други активни натоварвания.

При контузия могат да се получат различни (често много болезнени) травми на меките тъкани в областта на коляното:

• разтежения
• разкъсване на кръстните връзки на коляното
• разкъсване на менискуса

В над 60% от случаите на спортни травми контузиите са свързани или са пряко следствие от падане, сблъсък, усукване, удар в засегнатата област и са са характерни за спортове свързани с много движение в долната част на тялото (ски, футбол, ръгби, бойни и контактни спортове и други).

Процентно хроничните травми на коляното се срещат толкова често, колкото и острите. В случаите на хронични състояние обикновено става дума за възпаления на сухожилията на коляното и околните мускулни тъкани.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!