Кои са най-често срещаните проблеми с простатата

Какво представлява простатната жлеза, какво причинява проблемите с простатата и как се лекуват те
Начало        

Какво причинява проблемите с простатата

В някои от най-разпространените случаи проблемите с простатата са причинение от две основни усложнения – уголемяване на жлезата и т.нар. простатит. При уголемяването на простатата се касае за доброкачествено назрастване на паренхима на жлезата. При простатитът най-често става дума за възпалителен процес, който понякога протича остро, но в повечето случаи се проявява в хроничната си форма. Простатит може да се развие при навлизане на бактериални патогени, както и като усложнение от подлежащи заболявания.

Какво представлява простатната жлеза

Простатата е жлезата, обгръщаща уретера (уретрата). Простатната жлеза произвежда съществена и важна част от семенната течност, съдържаща сперматозоидите на мъжа. Жлезата също така има друга важна функция – тя контролира уриноотделянето от пикочния мехур. Нарушенията във функционирането на простатата се отразяват обичайно в две основни направления:

• нарушения в уринирането и проблемно уриниране
• смущения в сексуалната функция при мъжете

Уголемяване на простатата

Уголемяването на простатата е може би най-често срещаният проблем сред мъжете над 45-години. Заболяването обичайно се появява с характерна клинична картина, свързана с нарушения в еякулацията, проблемно уриниране и общ дискомфорт.

Нарушенията в нормалното уриниране се обясняват със стеснението на утретралния канал, което причинява затруднения при отделяне, оставащи капки урина в уретера, често и многократно уриниране, дискомфорт поради непълно изпразване на мехура и други неприятни симптоми.

Честотата на уголемяването на простатата при мъже над 50 години достига 50% според някои изследвания, докато при мъжете около и над 80 годишна възраст уголемяването на простатата е по-скоро норма, отколкото изключение. Там честотата достига впечатляващите 85-90%.

Простатит

Простатитът е често срещано възпалително заболяване, което се проявява при полово активни мъже в по-млада възраст. Симптомите могат да приличат на тези при уголемената простата. Често обаче наличието на възпаление не е задължително условие състоянието да протича с увеличаване на жлезата.

Остър простатит

Острата вариация на заболяването протича с висока температура и характерни болки в ниската част на гърба.

Хроничен простатит

Хроничният простатит се храктеризира с по-леки, но чести симптоми. Състоянието може лесно да премине през периоди на обостряне. Сред най-срещаните усложнения и смущения при състояние на хроничен простатит са:

• болка, парене при уриниране
• течение на т.нар. патологична смес от уретера
• нарушения в сексуалната функция
• болезнена еякулация

Възпалителни заболявания на простатата

Инфекциите при възпалителните заболявания на простатата могат да се разпространят изключително бързо и да засегнат тестисите и епидидимите (отвеждащите канали, по които се придвижва семенната течност от тестисите към семепроводите).

При възпаление на простатата инфекцията може да се разпространи и към пикочния мехур и да причини цистит и уретрит. Чести са усложненията, свързани със задържане на урина в мехура, което от своя страна води до развитие на бъбречни камъни.

Кои са най-честите симптоми при възпаление на простатата?

Най-честите симптоми са:

• развитие на инфекции
• дискомфорт и парене при уриниране
• често уриниране
• чести позиви за уриниране
• затруднено отвеждане на урината
• повишаване на температурата на тялото
• втрисане
• болка в поясната област
• болка в областта на тестисите

Какви са причините за тези усложнения?

Точната причина за уголемената простата не е докрая изяснена, но се смята, че при мъже между 40-45 години състоянието се причинява от хормонален дисбаланс, свързан с намаляване на производството на тестостерон в организма. Така тестостероновите деривати се разпространят в тялото, което причинява разрастване в паренхима на простатната жлеза.

Простатитът често се развива като ефект от инфекция на пикочните пътища, както и при инфектиране на пикочния мехур. Инфекцията може да се разпространи и по полов път тогава, когато са засегнати тестисите и епидидимните канали. Това позволява инфекцията да се предава на партньора при сексуален контакт.

Как се лекуват тези заболявания на простатата?

Лечението се провежда от лекар специалист, който поставя диагноза. Прилага се т.нар. ректано туше, при което се опипва простатата през правото черво за да се определи нейната плътност и консистенция. Могат да бъдат предписани миорелаксанти (за гладката мускулатура), а при инфекции и възпаления – антибиотици.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!