Кои са най-изгодните дестинации за здравен туризъм в Европа

Европа се нарежда все по-трайно на пазара на здравни услуги
Начало        

Все повече европейски страни се нареждат на върхови позиции по популярност в сферата на здравния туризъм. Практиката да се търсят изгодни медицински услуги в чужди държави става все по-популярна в световен мащаб и ежегодно стотици хиляди пациенти търсят възможност за качествено здравеопазване на достъпна цена зад граница.

Ако се вгледаме по-внимателно в постоянно обновяващите се класации за най-изгодни и популярни дестинации за здравен туризъм по света, ще видим една интересна трайна тенденция:

Европа се нарежда все по-трайно на пазара на здравни услуги

Традиционно азиатските страни държат първенството по ниски цени в сегмента на здравния туризъм. Държави като Сингапур, Малайзия, Индонезия, Индия и дори Китай предлагат всевъзможни пакети и медицински услуги – от дентални процедури до смяна на пола! Ниските цени привличат туристи и пациенти от западния свят, като само притока на пациенти от САЩ се равнява на повече от 25% от пазара на тези услуги в Азия.

Докато източните страни предлагат неустоими цени, много хора се замислят и за качеството на предлаганите услуги. В голямата си част водещите световни сили в здравния туризъм залагат все повече на високото качество и добрите здравни практики, но както при всеки пазар със занижен контрол, понякога пациенти попадат на нискокачествени услуги и дори откровени шарлатани. Затова все повече хора отправят поглед към новите пазари които, по ирония на съдбата, се намират на Стария континент.

Кои са най-атрактивните дестинации за здравен туризъм в Европа

Унгария

В момента Унгария е една от най-желаните за медицински туризъм дестинации в Европа. Сред най-търсените услуги са пластична хирургия, процедури по подмладяване и разкрасяване, както и  стоматологични манипулации. Какво привлича пациентите? Разбира се - комбинацията от ниски цени и добра практика в лицето на квалифицирани медицински кадри и висок рейтинг в страни като Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Швеция, Дания, Норвегия.

Според сайта DoctorOnline цените в Унгария са до 50% по-ниски, в сравнение с тези в Обединеното кралство.

Полша

През последните няколко десетилетия Полша се наложи като дестинация за здравни услуги и успешно развива достъпен за по-заможните европейци здравен туризъм, като предлага по-евтино и бързо хирургично лечение. Според доклад на TechSci към 2010 Полша е очаквала ръст от повече от 15% ръст в медицинско-туристическия сектор. Основните потребители на здравни услуги са от Великобритания и Германия.

Търсенето на здравни услуги от чужденци в Полша продължава да се покачва. Според специалистите това се дължи на редица благоприятни фактори като кратко време на чакане, ниски цени за предлаганите услуги, географска близостта до повечето европейски страни и не на последно място – все повече опции за евтини полети в региона.Сред най-търсените услуги в Полша са дентална хирургия и козметични процедури.

Според доклад на финансовия анализатор Insight Market Research Solutions Полша е най-посещаваната от европейци дестинация за разкрасяващи операции и процедури.

Здравните туристите харчат средно по 1156 евро за различни процедури, като цените, сравнени с тези във Германия например, могат да са до 56-60% по-евтини.
 
Турция

Въпреки, че не е членка на Европейския съюз, Турция е една от водещите страни, предлагащи здравни услуги на чужденци на територията на Европа. Страната е истински център за медицински туризъм и пазарът на здравни услуги за туристи е огромен. Южната ни съседка е традиционно предпочитана от пациентите от Западна Европа (а все по-често и други страни) заради ниските цени и доказаното високо качество на обслужването и лечението. Макар да е по-скъпо от родното, турското здравеопазване е предпочитано и от много българи, поради добрата техническа обезпеченост на болниците и добре подготвения медицински персонал.

Ежегодно пазарът на здравни услуги в южната ни съседка обхваща лечението на 360 хиляди чужди граждани за 12 месеца. Тези данни са събрани от 500 болници. По данни, цитирани от Investor.bg до пет  хиляди българи се лекуват в Турция всяка година.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!