Кои са най-известните балнеокурорти в България

В нашата страна са познати между 700 и 1000 минерални извори, а стотиците дестинации за активен здравен туризъм нареждат България в топ 5 на СПА-дестинациите в Европа. Вижте кои са някои от най-популярните и полезни балнеокурорти в страната.
Начало        

В България са познати между 700 и 1000 минерални извори, а стотиците дестинации за активен здравен туризъм нареждат страната ни в топ 5 на СПА-дестинациите в Европа. Вижте кои са някои от най-популярните и полезни балнеокурорти в страната.

Още в древността траките, а по-късно и римляните, познават и уважават свойствата и целебните възможности на минералните извори по земите на днешна България. Много от градовете с древна история у нас са основани и са се развили като регионални центрове именно заради ценените минерални извори – такива са например Сердика (София), Хисаря, Сандански, Велинград, Кюстендил и още много други.

По-късно римляните продължават тракийските традиции и строят модерни за времето си съоръжения, познати като терми. Най-големите останки от римски терми у нас могат да се видят и днес във Варна.

Минералните води в страната са различни по температура, произход и химичен състав, което прави разнообразието особено голямо. Съвременните СПА курорти продължават древната традиция и предлагат комфорт, релакс и здравословни процедури на желаещите и нуждаещите се.

Кои са някои от най-известните балнеокурорти в България?

Велинград

Велинград е един от най-богатите градове у нас, що се отнася до многообразие на минералните извори. В него има минералните води с температури между 28°С и 91°С.  В града има над 70 извора. Най-горещи са тези в Каменица. Във Велинград е най-големият карстов извор у нас - Клептуза. Водите във Велинград оказват благотворно влияние на опорно-двигателния апарат, помагат при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания.

Сандански

В района на град Сандански има повече от 80 извора с температури между 42 до 81°С. Водата е с ниска минерализация и разнообразен химически състав. Съчетанието на лековити минерални води и характерен климат със средиземноморско влияние влияе благоприятно при дихателни заболявания, артрит, ревматизъм, заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система и много други.

Сапарева баня

Намира се под северния склон на Рила в Западна България, на 70 км в южна посока от София. В Сапарева баня е термалният извор с най-високата температура у нас. Той е и единственият гейзер (тип фонтан) в страната, а и в цяла континентална Европа, с температура от 103ºС. Химичният състав и свойства на минералната вода в Сапарева баня обуславят лечебните и свойства при заболявания на на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, както и при гинекологични заболявания, кожни проблеми, болести на горните дихателни пътища и много други.

Банкя

Намира се непосредствено до София (на 16 км.) и е един от най-достъпните за софиянци балнеокурорт.  – само на 17 км. Минералните извори са с естествена температура от 36.5 - 37°C, ниска минерализация и твърдост. Банкянската вода е бистра, без мирис и с изключително добри вкусови качества, което я прави подходяща и предпочитана и за ежедневно пиене. Водата от Банкя се използва и за процедури и лечение на сърдечносъдови заболявания, както и при заболявания на нервната система. 

Хисаря

Хисаря е един от най-древните балнеологични СПА курорти в страната. Градът се намира на около 40 км. от Пловдив в посока север. В Хисаря на изключително малка територия са картографирани над 22 извора, което прави района популярен и с голямата гъстота на лечебни извори с разнообразен физико-химичен състав, характеристики и температура (около 41 до 52°С).

Хисарската вода се препоръчва при жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни болести, бъбречни, урологични заболявания, както и при увреждания на опорно-двигателния апарат. 

Вършец

Вършец се намира на 90 км. от столицата, в подножието на Западна Стара планина. Смята се за един от най-старите балнеолечебни курорти у нас. Вършечката вода се характеризира с липсата на варовик и е една от най-меките лековити минерални води в България. Лекува нервни, сърдечносъдови и опорно-двигателни заболявания, а прекрасните условия за туризъм правят дестинацията предпочитана и с много допълнителни възможности за отдих и забавления.

Девин

Девин е прекрасен малък град с чист планински въздух, който спомага за бързо възстановяване и повишаване на общия тонус на организма. Богат е на минерални извори с температура от 16º до 76ºС и богат химичен състав, който повлиява благоприятно заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната и половата система, както и кожни, стомашно-чревни, жлъчни, чернодробни, бъбречни, урологични заболявания и дихателни проблеми.

Нареченски бани (Наречен)

Село Наречен е на двайсетина километра югозападно от Асеновград. Намира се по поречието на р. Чая в живописен и чист планински район в Средните Родопи. В Наречен се намират три важни минерални извора - Солено изворче, Очно изворче и Бански извор. Нареченската вода помага при нервни болести, диабет, ендокринн и заболявания и проблеми с метаболизма.

Павел баня

Павел баня е близо до Казанлък и в съседство с яз. Копринка. Има 7 естествени сондажни източника, от които извира минерална вода с температура между 50 и 61°С.

Павел баня е курорт, профилиран за лечение и рехабилитация на различни дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания, както и състоянияна опорно-двигателния апарат,пост-травматични и ортопедични заболявания. Водата подпомага възстановяването при ставни възпалителни заболявания, както и при болести на периферната нервна система. Курортът разполага с цели 11 минерални басейна -  седем закрити и четири – на открито. 

Костенец

Костенец е градче в подножието на Рила и известно с топлите си минерални извори с температури между 47° и 73°С. Костенските извори са известни от древни времена и в района има запазени останки от римски терми, тракийски балнео-съоръжения, нимфеуми и т.н. Костенската вода помага при заболявания на опорно-двигателния апарат, полезна е и при заболявания на периферната нервна система и гинекологични проблеми.

Стрелча

Един от най-известните български балнеолечебни курорти – Стрелча се намира в невероятен природен парк в непосредствена близост до стара борова гора в южното подножие на Средна Гора. Близо е до Панагюрище и Копривщица. Лековитата вода (30,5 °C) на Стрелча се слави в цял свят със свойствата си да помага при заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи. Смята се за една от най-лековитите и поелзни минерални води в страната, а и в Европа!

Кюстендил

Град Кюстендил е известен от хилядолетия с топлите си лековити минерални извори, а също така и с находищата на лечебен торф от с. Байкал. Те са истинско природно богатство, което определя областта като популярна дестинация за здравен туризъм и  балнеолечение, калолечение, кинезитерапия, специализирани рехабилитационни методики, парафинолечение и много други опции, съчетани с прекрасната природа и забележителности в Кюстендилска област.

Тези дадености са подходящи при лечение на болести и травми на опорно-двигателния апарат, но също са особено ефективни и при гинекологични заболявания, възпалителни заболявания и много други.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!