Кратко представяне на найд-добрите болници и специалист в България оценени от БАЗП
Най-добрите болници и специалисти в България

Много от вас сигурно са си задавали въпроса – коя е най-добрата болница в България? Къде ще се погрижат най-добре за мен? Къде са най-добрите лекари и специалисти за дадено заболяване или операция?

Вероятно няма еднозначен отговор на нито един от тези въпроси, но по-важното в случая е как пациентите, т.е. потребителите на здравни услуги у нас, да са информирани за стандарта на предоставяното лечение, материалната база, оборудването и апаратурата в здравните заведения у нас.

Трудностите при разграничаване на добрите болници идват от осезаемата липсата на единна система за оценяване, която да е в услуга на самите пациенти. Опити в това отношения се правят постоянно, но потребителите често остават някак встрани от този процес. Нуждата от ориентир за качеството на лечението у нас най-често идва тогава, когато ни се наложи да решим къде да се насочим за консултация, лечение или хирургична интервенция.

Много хора прибягват до съвети и препоръки от близки или познати, които са се лекували в тази или онази болница, при този или онзи лекар и специалист. Оценката „от уста на уста“ си има своите предимства, но ако нямаме възможност да попитаме познат, нещата може да изглеждат по-различно.Защо е важно да знаем какво да очакваме?

Достъпът до качествено здравеопазване е от изключително значение. Добрата услуга, предоставяна от здравни заведения и лекари е реклама сама по себе си, а добрият отзвук помага на болници и лекарски практики да продължават да подобряват обслужването и качественото лечение.

Водейки се от този принцип социалните здравни мрежи като medika.bg днес предлагат безпрецедентна система от потребителски рейтинг (оценка) на задоволеността от даден специалист, клиника или болнично заведение.

Що се отнася до цялостна класация на здравните заведения у нас, подобна статистика се предлага от Българската асоциация за закрила на пациентите. Подреждането се извършва на база резултати от анкети и е достъпно на техния уебсайт.Кои са най-добрите болници у нас

Според класацията на болници на БАЗП* най-високо оценените болници у нас са:


Многопрофилни болници за активно лечение

• Военно-медицинска Академия, ВМА, София
• МБАЛ Токуда Болница София, София
• Университетска болница СОФИЯМЕД, СофияСпециализирани болници

• УМБАЛ Св. Екатерина, София
• CityClinic, София
• Медицински комплекс Д-р Щерев, София


Рехабилитационни болнични заведения

• Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД, СофияМедицински Центрове

• ДКЦ Токуда, София
• МЦ Полимед, София
• MK Акта Медика, Севлиево

*Цитираните данни са от сайта на БАЗП


Съществуват и редица други опити за класиране и оценка на болнични заведения, лекари и клиники, провеждани от НПО и дори медии (напр. проекта „Кои са най-добрите доктори“ на Дарик Радио, обхващащ лекари от 42 специалности и провеждан през 2011-2012 г.)

Ние вярваме, че обратната връзка и потребителският рейтинг са важна движеща сила, подпомагаща подобряването на съществуващите здравни услуги и удовлетвореността на пациентите у нас.Публикувано от : Веселин Димитров
2017-03-21T21:41:24+01:00

Онлайн репутация за Статия

Полезно 100.00%

Мнения, коментари и оценка за Кои са най-добрите лечебни заведения в България?

мнение за Кои са най-добрите лечебни заведения в България? от Веселин Димитров

Впечатления:

Все пак проучването е неутрално и безпристрастно. Има основа да му се доверим.

100%
Съвети:

Репутация
Полезно
Моля изчакайте!