Услуга

Дерматологията е дял от медицината, който се занимава с откриването и лечението на всички проблеми по кожата. Названието идва от гръцкото дерма (кожа). Дерматологията като отделна медицинска наука им
дерматолог

Дерматологията е дял от медицината, който се занимава с откриването и лечението на всички проблеми по кожата. Названието идва от гръцкото дерма (кожа).

Дерматологията като отделна медицинска наука има свой институт към бившата Медицинска академия. Дерматологията в България има големи традиции и постижения.

Дерматологията се занимава с дермата -  изградена предимно от съединителна тъкан. Тя осигурява изхранването на епидермиса и определя здравината на кожата. Състои се от два подслоя - папиларен и мрежест.

Колагените и еластични влакна с възрастта значително намаляват. Това води до загуба на еластичността и гладкостта на кожата. Дермата е богато кръвоснабдена, през нея минават около 10 % кръв от общия кръвен поток. Това има голямо значение за терморегулаторната функция на кожата, както и за ролята ѝ като кръвно депо.

През нея кръвта минава значително по-бавно, отколкото през останалите тъкани и може да достигне до 1 литър. В дермата и епидермиса се съдържат редица нервни окончания, чрез които човешкият организъм непрестанно получава информация за измененията във външната среда. Непосредствено под епидермиса дермата образува изпъквания, наречени папили.

Те са най-силно изразени по дланите и пръстите и образуват строго индивидуален рисунък. Тази особеност се използва в съдебната медицина и криминалистиката. В различните части на дермата са разположени потните и мастните клетки, както и придатъците на кожата.

2016-01-04T17:31:29+01:00
Моля изчакайте!