Кинезитерапия в следоперативния период

Лечение чрез движение: какво представлява кинезитерапията и как може да се възползваме от нея в постоперативния оздравителен процес
Начало        

Често в представите кинезитерапията се свързва със заболявания на опорно-двигателната система и възстановяване след травми.

Всъщност ползите от кинезитерапията след всякакви видове хирургични интервенции (освен в случаите, когато изрично е посочена като противопоказна) са изключително всеобхватни и могат значително да съкратят периода на възстановяване, както и да намалят риска от усложнения.

Лечение чрез движение: какво представлява кинезитерапията?

Името произлиза от старогръцките думи за „движение“ и „лечение“.Кинезитерапията е самостоятелна медицинска дисциплина, която се базира на опита и постиженията на почти всички останали медицински дисциплини. Тя включва в себе си теорията и методиката на физическото възпитание и рехабилитацията. Кинезитерапията е определяна като мултимодален тип лечение, съчетаващ психологически и педагогически процес, който протича двустранно между пациента и терапевта.

В зависимост от претърпяната хирургична интервенция, рехабилитацията може да включва раздвижване на различни мускулни групи, масажиране на тялото, дланите, ходилата, масажиране на местата, на които има операционен шев, електро- и светлотерапия, ултразвукова терапия, гимнастика във вода и др.

Важно е преди да се приложи програма с предстоящите интервенции тя да бъде консултирана с проследяващия ви лекар.

В чисто физически аспект различните кинезитерапевтични интервенции могат да спомогнат за стимулиране на кръвообръщението, което подобрява храненето на клетките и ускорява оздравителния процес, да укрепят мускулите и сухожилията и да стимулират цялостно тялото ви за връщане към обичайното си функциониране.

Как и кога може да се възползваме от кинезитерапията в постоперативния оздравителен процес

Кинезитерапията може да спомогне изключително социалното и психологическото възстановяване след хирургични интервенции, особено след по-продължителна хоспитализация.

От кинезитерапия може да се възползвате след:

• прекаран инфаркт на миокарда
• исхемичен или хеморагичен инсулт
• гинекологични операции
• коремни операции
• операции на опорно-двигателната система
• сърдечни операции
• след ампутации

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!