Камъни в бъбреците

Какво представляват камъните в бъбреците, колко често се срещат, как се лекуват и как да се предпазим от повторното им развитие
Начало        

 

Камъните в бъбреците са сред най-често срещаните проблеми в урологията. България (и в частност Балканския полуостров) е сред така наречените ендемични области, с които това заболяване е често срещано (превалиращо). Честотата на заболеваемост варира в различните географски райони, както и сред различните етнически групи, като последният фактор е свързан с генетична предразположеност и придружаващи фактори от околната среда.

Какво представляват камъните в бъбреците

Бъбречните камъни представляват твърда и компактна маса, съставена основно от кристалите на различни соли, отделяни с урината. Това е и причината да има различни по състав бъбречни камъни:

• Калциево-оксалатни
• Уратни
• Фосфатни
• Други

Според тяхното разположение в отделителната система образуванията (конкременти) могат да се намират в бъбреците, в уретера или в самия пикочен мехур. От местоположението им зависи и съществена част от характерната симптоматика.

Размерът има значение

Камъните в бъбреците започват да се развиват от „песъчинки“, които в последствие (ако не се лекуват навременно или отстранят по естествен път с урината) имат потенциал да нарастват до значителни размери – в определени случаи до повече от 4 см. Камъните в бъбреците нарастват бавно, с течение на години.

Ежегодните профилактични прегледи и ехографски изследвания са препоръчителни, особено при пациенти в риск и такива с фамилна анамнеза.

Кога се появяват симптомите

Бъбречните камъни се образуват в бъбречните кухини (чашки, легенче). Докато стадият на развитие е ранен те рядко дават осезаеми симптоми. Пациентите често не подозират за тяхното съществуване, дори при развитие до големи размери. При попадане в уретера (каналът, свързващ бъбрека с пикочния мехур) камъните могат да го запушат и така да причинят бъбречна криза (колика).

Това състояние се характеризира с една от най-силните болки, които човек може да изпита.

Бъбречната криза, независимо дали е предизвикана от камъни или друга причина, е изключително болезнено и неприятно състояние, което изисква незабавна медицинска асистенция и приемане на обезболяващи.

Какво причинява образуването на камъни в бъбрека

Камъкът представлява твърда, компактна маса от кристали на различни соли, които се отделят в урината. Причината за образуването им не е докрай изяснена, но специалистите се обединяват около заключението, че това състояние е мултифакторно – т.е. причинено от комбинация от различни причини. Повишеното отделяне и концентрация и кристализиране на минерални соли и киселини в урината е сред водещите фактори за образуване на камъните.

В зависимост от състава на изграждащите ги соли бъбречните камъни се делят на:

• Калциево-оксалатни (вевелит, веделит)
• Уратни (богати на пикочна киселина)
• Магнезиево-амониево-фосфатни (струвити)
• Цистинови
• Други

Симптомите

Силната пронизваща болка (наричана още бъбречна криза или колика) е сред най-неприятните симптоми, свързвани с камъните в бъбреците. Бъбречните камъни често се отделят безпроблеми с урината тогава, когато са малки по размер – т.нар. песъчинки. При попадане на по-голям размер камък в канала, свързващ бъбреците с пикочния мехур (уретера), нормалният поток на урината се затруднява и предизвиква подуване в бъбрека. Повишаването на налягането в бъбрека е основната причина за изключително силната режеща болка, която пациентите изпитват при бъбречна криза.

Болката е рязка, остра, пулсираща, коликообразна и не се повлиява от позицията на тялото. Разпространява се бързо към слабините и вътрешната част на бедрата. Сравнявана е с болките при раждане по своята интензивност.

Често болките при бъбречна криза са придружени от:

• Гадене
• Повръщане
• Поява на кръв в урината
• Пареща болка
• Често уриниране
• Затруднено и болезнено уриниране
• Висока телесна температура

Бъбречната криза (колика) е спешно състояние! Незабавно потърсете помощта на специалист!

 

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!