Как се диагностицира и лекува неврит на лицевия нерв

Парализа (симптом) на Бел или неврит на лицевия (VІІ черепномозъчен) нерв е остро възпалително болестно състояние на лицевия нерв. Протича обичайно с едностранна пареза на мимическите мускули. Среща се по-често през студените месеци от годината, понякога се свързва с простудни състояния, излагане на главата на студено въздушно течение и др.
Начало        

Парализа (симптом) на Бел или неврит на лицевия (VІІ черепномозъчен) нерв е остро възпалително болестно състояние на лицевия нерв. Протича обичайно с едностранна пареза на мимическите мускули. Среща се по-често през студените месеци от годината, понякога се свързва с простудни състояния, излагане на главата на студено въздушно течение и др.

Често завършва с напълно функционално възстановяване. В около 3% от пациентите пораженията обаче могат да бъдат трайни и понякога необратими.

Етиопатогенеза при неврит на лицевия нерв

Първичният идиопатичен възпалителен процес и конкретната причина и произход на това заболяване в в голямата част от случаите не е известна.

Симптоматичен неврит, както и невропатия, могат да бъдат свързани с различни инфекциозни заболявания като например херпес симплекс, грип, аденовируси, полиомиелит, СПИН, дифтерия, Лаймска болест, различни възпалителни процеси като отит, мастоидит, менингит, невропатии, диабетна невропатия, синдром на Guillain-Barre, компресия от тумор в понто-церебеларния ъгъл или т.нар. неврином на n. statoacusticus, аневризма на a. basilaris, автоимунни заболявания като васкулит, МС -мултипленна склероза и други.

И при двата случая възпалителният оток притиска на нерва и причинява исхемия.

За повишаване на компресията спомага тесният костен канал на лицевия нерв в пирамидата на слепоочната кост. При повечето пациенти притискането води до увреждане на миелинова обвивка на VІІ черепно-мозъчен нерв. Аксонът остава здрав. За това симптомите намаляват драстично при възстановяване на миелина в обвивката. При засегнат аксон възстановяването обаче е много по-бавно и често непълно.

Клинична картина и характерна симптоматика

В случай на идиопатичен неврит на лицевия нерв парализата често е предшествана от остра болка в ушната област. Настъпва слабост в мимическите мускули за броени часове, а понякога в рамките на 48-72 часа.

Лицето става асиметрично. От страната на засегнатата половина кожните гънки се изглаждат. Ъгълът на устата е неестествено отпуснат. Пациентите не могат да повдигат вежди, настъпват нарушения в мимиките. Пострадалият не може да надуе буза, да затвори око, да свирне с уста. Очната цепка е по-широка. При затваряне на окото клепачите не могат да се допрат един до друг – т.нар. лагофталм. Очната ябълка се отвежда нагоре, вижда се само бялата част на склерата – т.нар. симптом на Бел.

Настъпва парезата на мимически мускули. Речта е затруднена.

Патологични синкинезии

При регенерация на аксона може да се образуват т.нар. израстъци - те прорастват към денервираните мускули. Поради тази причина се наблюдават патологични синкинезии.

Това ще рече едновременно съкращение на няколко мускула, които са инервирани от разлклоненията на един и същи аксон. Типични случаи са затваряне на очите при опит за усмивка, както и т.нар. „крокодилски сълзи“ – сълзотечение при хранене.

Тези увреждания са вегетативна синкинезия, възникваща в резултат на въпросното прорастване на слюноотделителни нервни влакна към слъзните жлези.

Прогноза

При парализа на Бел близо 80-90% от пациентите се възстановяват напълно. В случай на засягане на миелинова обвивка на нерв, възстановяването отнема между 3-6 седмици. При засегнат аксона състоянието е по-тежко и възстановяването може да отнеме между 3 и 6 месеца. В определени случаи възстановяването може да не е пълно.

Диагноза

Клиничната картина е типична. Нужно е изключване на огнищни инфекции. При съмнение за туморен процес, който причинява невропатия на лицевия нерв се прави задължителна компютърна томография, както и магнитен резонанс.

Лекарят прави диференциална диагноза с ниво на централната и ядрената увреда на нерва, оценка за синдрома на Рамзи-Хънт (Ramsey-Hunt, херпес зостер ганглионит на ganglion oticum), синдром на Мелкерсон-Розентал (Melkerson-Rosenthal, грануломатозно заболяване на устните, протичащо с лицева парализа и набразденост на езика), неврином на n. statoacusticus (VІІІ черепномозъчен нерв), понтинна форма на полиомиелит.

Лечение на неврит на лицевия нерв

Първоначално се провежда консервативно лечение с помощта на антибиотици, обезболяващи и съдоразширяващи медикаменти. Използват се предимствата на различни физиотерапевтични процедури и кинезитерапия. При наличие на определени показания може да се приложи и хирургично оперативно лечение с цел декомпресия на канала на засегнатия лицев нерв.

Невритът на лицев нерв сам по себе си не е животозастрашаващо състояние.

Въпреки това състоянието е спешно заради риска от дълготраен естетически дефект на лицето на засегнатия.

В остър стадий хоспитализацията може да бъде целесъобразна. Първоначалната цел на лечението е цялостно намаляване на отока, както и възстановяване на микроциркулацията на засегнатия нерв.

Прилагат се противооточни средства – диуретици и противовъзпалителни – кортикостероиди, метилпреднизолон. Ранно приложение на такива медикаменти значително подобрява прогнозата. Прилагат се и витамини от групата В за подобряването на трофиката на нерва.

Често при невъзможност за пълно затваряне на окото се налга носене на очила, както и употреба на овлажняващи окото колири. При поява на болка в окото се прави незабавно консултация с офталмолог.

В края на първата седмица е удачно да се започне супервизиран комплекс физиотерапевтични упражнения. Прилага се лечебна гимнастика на мимическите мускули и други методи. След края на втората седмица може да се прилагат кинезитерапвтични методи и различни специализирани масажни техники.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!