Как работят брекетите – въпроси и отговори

Няма възрастово ограничение за носенето на брекети. Според специалистите ортодонти брекетите могат да бъдат успешно прилагани във всяка възраст с добри резултати при добро периодонтално здраве.
Начало        

Какво представляват брекетите?

Брекетите са фиксирани ортодонтски апарати, които имат за цел да изправят неправилно подредените зъби в зъбната дъга. Използват се за да коригират захапката, да подобрят естетически подредбата на зъбите, както и при други специфични проблеми.

Какви са най-честите проблеми, които изискват прилагане на брекети?

Това са проблемите със захапката:

• дълбока захапка
• кръстосана захапка
• отворена захапка

Кривите зъби се смятат за естетичен проблем, но в много случаи това изобщо не е основния проблем. Неправилно разположените зъби предизвикват редица проблеми, като например натрупване на зъбен камък, образуване на кариеси, пародонтални проблеми. Всички тези дребни наглед проблеми могат да предизвикат сериозни увреждания в дългосрочен план.

Какви видове брекети има?

Съвременното ортодонтско лечение предлага избор от различни брекетни системи. Класическите брекети са метални.

Сред най-разпространените видове брекети за ортодонтско лечение са метални, порцеланови, златисти, лингвални и сапфирени.

Металните брекети са много ефективни и най-често изполвани в ортодонтията. Други техни предимства са цената и лесната работа по поддържане. Те са видими, което ги прави лесни за почистване при децата.

Колко струва лечението с брекети?

Цената на лечението с брекети се определя индивидуално в зависимост от нуждите на пациента и сложността на процедурата.

Как работят брекетите?

Брекетите работят чрез постоянно упражняване на умерена сила върху зъбите, която се регулира с различни дъги.

Как протича лечението с брекети?

Ортодонтското лечение започва със самото поставяне на брекетите, които след това се регулират от ортодонта. Лечението може да има различна продължителност. В определени случаи се поставят междучелюстни ластици (при корекция на цялата захапка). След постигане на желания резултат брекетите се заменят с апарати, задържащи резултата (които след това също се свалят).

До каква възраст са могат да се прилагат брекетите?

Няма възрастово ограничение за носенето на брекети. Според специалистите ортодонти брекетите могат да бъдат успешно прилагани във всяка възраст с добри резултати при добро периодонтално здраве.

Кой поставя брекетите?

Това е специалистът-ортодонт, макар че някои процедури могат да бъдат правени и от вашия стоматолог. Ако смятате, че имате нужда от брекети, задължително се консултирайте поне с един ортодонт.

Могат ли да се слагат брекети само на едната челюст?

Това зависи изцяло от случая на конкретния пациент. Вашият ортодонт ще ви даде експертното си мнение в зависимост от различни фактори и условия. Взимат се предвид неща като как се срещат горните и долните зъби, как действа дъвкателният апарат на пациента, има ли неправилно поставяне на езика, налага ли се екстракция на зъби или други хирургични интервенции, нужни ли са други ортодонтски апарати и др.

Кога ще се видят резултатите?

В болшинството от случаите промените са видими още в първите няколко седмици.

Трябва ли да променям хранителните си навици заради брекетите?

Да, до определена степен. В началото на ортодонтското лечение се усеща напрежение в зъбите, което може да ви попречи да ядете твърди храни в първите седмици. Впоследствие нещата се нормализират, но при всички случаи вашият ортодонт ще ви даде лични препоръки, съобразени със степента на сложност на брекетната система, нейния вид и други фактори, които могат да бъдат от значение.

Увреждат ли зъбите?

Според специалистите при поддържане на добра орална хигиена вашите зъби не могат да се увредят заради носенето на брекети. Зъбите потъмняват и образуват кариеси заради натрупването на зъбна плака. Ако тя се почиства добре, няма да имате проблеми.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!