Как да се справим със страничните ефекти от химиотерапията

Възстановяване на организма и добри практики при лечение на туморни заболявания
Начало        

Химиотерапията е високоефективен метод за лечение на онкологични заболявания, но в същото време е смятано за една от най-тежките медикаментозни лечения и е свързана с редица странични ефекти. За да разберем по-добре възстановителния процес при това лечение е важно да се запознаем с основните места, по които „удря“ химиотерапията.

Как работи химиотерапията

Знае се, че туморните клетки в организма на болните се делят изключително бързо. Основната цел на химиотерапията е унищожанането на тези клетки чрез медикаментозно лечение. Тези вещества се наричат цитостатици - клетъчни отрови.

Ефектът на тези вещества обаче касае и здравите клетки в организма – например клетките на костния мозък, лигавиците на устата, хранопровода, стомаха, червата, различните видове клетки на кожата, клетките на космения фоликул, яйчниците и тестисите.

Това са и най-уязвимите зони при провеждане на химическо лечение на тумори. Често химиотерапията засяга сърцето, бъбреците, пикочния мехур, нервната система и черния дроб. След края на курса на лечение обаче функцията им най-често се възстановява.

Сред нежеланите странични ефекти са:

• гадене
• често повръщане
• обща отпадналост
• диария
• сухота в устата
• косопад

Много от тези странични ефекти представляват сериозно изпитание за тялото и психиката и се понасят изключително тежко от пациентите. По време на терапията качеството на живот може да бъде сериозно влошено. В помощ на пациентите, които преминават през този тежък лечебен процес, съвременната медицина предлага различни средства за компенсиране и овладяване на негативните странични ефекти. Лекуващият ви лекар може да ви даде индивидуални препоръки за облекчаване на страничните ефекти, съобразени със спецификата и характера на провежданата терапия.

След края на курса на лечение здравите клетки, увредени от химиотерапията, се възстановяват и неприятните усещания отшумяват трайно. Времето за тотално възстановяване варира в зависимост от общото физическо състояние на пациента, както и от вида и продължителността на проведеното лечение. Част от добрите практики при провеждане на противотуморно лечение е осигуряването на нужното време за възстановяване на организма.

Пациентът проявява индивидуална чувствителност към съответното лечение. Затова при някои онкоболни част от страничните ефекти се проявяват в лека форма, докато при други те са много по-изразени. Водещ фактор е индивидуалната анамнеза и цялостното здравословно състояние към момента на провеждането на съответния вид лечение.
Не е възможно напълно да се предвиди тежестта и вида на страничните ефекти за съответния пациент.

Тук ще се опитаме да разгледаме някои от най-разпространените странични ефекти и някои начини за справяне с тях.

Гадене, повръщане, отпадналост

Лекарите прилагат различни медикаменти с цел облекчаване на гаденето и повръщането по време на химиотерапия. Те имат различна форма и действие, като могат да таблетки, капсули, глобули и нерядко инжекции. Точният вид на препарата против повръщане трябва да бъде определен индивидуално от лекуващия лекар. В комбинация с медикаментозното лечение е препоръчително да се избягват тежки, мазни и трудни смилаеми храни.

Анемия

Цитостатиците имат негативен ефект върху кръвотворната функция на организма, в резултат на което терапията често резултира в намаляване на броя на червените кръвни клетки в организма и анемия.

Основната функция на червените кръвни клетки е да осигуряват кислород до тъканите и органите. Когато к не получават достатъчно кислород, клетките не могат да изпълняват функциите. Пациентите с анемия се уморяват лесно, изпитват постоянна обща отпадналост, неразположение и сънливост. По време на курс на лечение се налага редовно изследване на кръвните показатели. При наличие на анемия се назначават медикаменти с цел преодоляването и. При опасно ниски стойности се налага преливане на кръв.

Препоръчва се редовна почивка, избягване на по-тежки физически дейности, диета с храни богати на желязо.

Диария

Един от най-често срещаните странични ефекти при химиотерапия е диарията. Обяснението за появата и е, че медикаментите влияят и върху клетките на лигавицата на стомаха и червата. В зависимост от оплакванията на пациента лекуващият лекар може да предпише лекарства срещу диария, както и вливания на системи за корекция на водно-елекролитния баланс на тялото. Подходящата диета може да спомогне за по-леко преминаване на този симптом. Избягваат се тежки и трудно смилаеми храни, които могат да образуват газове. Препоръчителни са по-леки храни без много фибри - картофи, ябълки, банани, ориз, препечен хляб. Пият се много течности, но се избягват кафето, силните чайове, алкохолът, както и газираните и сладките питиета.


Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!