Как да се справим със страничните ефекти от лечение с кортикостероиди

Какво още трябва да знаем за лечението с кортикостероиди и как да се предпазим от нежелани ефекти
Начало        

Възпаление

Дългосрочната употреба на стероиди може да потисне защитните функции на организма и да увеличи риска от инфекции. Поставете си противогрипна ваксина докато приемате кортикостероиди. При по-продължителна употреба обсъдете с вашия лекар възможността за поставяне на ваксина против пневмония. При съмнеия за наличието на възпалителен процес като висока температура, продуктивна кашлица, болка при уриниране, обриви с неясен произход; ако сте боледували от туберкулоза, имали сте скорошен контакт с болни или имате позитивна проба манту потърсете незабавна медицинска помощ.

Стомашно-чревни язви или кървене

Стероидите могат да увеличат риска от развитие на язви и кървене в стомашно-чревния тракт, особено ако са приемани в комбинация с нестероидни противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен или аспирин. Винаги приемайте кортикостероидната си терапия след хранене или в комбинация с антиациден препарат. Ако имате чести киселини обсъдете с вашия лекар включването на медикамент против стомашни киселини. Незабавно се свържете с вашия лекар ако имате постоянна коремна болка или тъмни/кървави изпражнения.

Безсъние или промяна в настроенията

Кортикостероидите могат да нарушат съня ви, а във високи дози могат да доведат до флуктуации в настроението от дълбока потиснатост, до силна еуфория, да предизвикат раздразнителност или тревожност. За да спите по-лесно можеда обсъдите с вашия лекар доколко е удачно да приемате цялата си дневна доза медикамент в сутрешните часове, използвайте техники за релаксация и подсигурете достатъчно комфорт в спалнята си (тъмнина, тишина, свеж въздух).

Предупредете близките си за възможността от промяна в настроенията ви. Този страничен ефект често не може да бъде избегнат, но можете да бъдете подготвени и да облекчите интензитета му доколкото е възможно.

Задържане на течности и повишено кръвно налягане

Кортизона участва в регулацията на баланса на водата, натрия и други електролите в тялото. Употребата на кортикостероиди може да доведе до задържане на повече течности в клетките и да предизвика или да влоши вече съществуваща хипертония. Диета с намалено съдържание на натрий може да подобри тези състояния. Избирайте храни с намалено съдържание на сол. Проследявайте кръвното си налягане, особено ако сте склонни към хипертония. Информирайте вашия лекат ако забележите подуване на глезените и ръцете.

Повишена кръвна захар

Кортизонът участва в регулирането на нивата на глюкоза в кръвта и дългосрочната употреба на кортикостероиди може да доведе до повишени нива на кръвна захар или диабет. Проследявайте редовно нивата на глюкоза в кръвта, а ако вече сте диагностицирани с диабет приемайте следвайте стриктно предписаната ви терапия и хранителен режим.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!