Как да се преборим със стреса без лекарства

Знае се, че стресът е в основата на еволюционната промяна на развитие и естествен подбор на видовете. Най-добре адаптиращите се към стресовите фактори (стресори) видове са оцелели и еволюирали. Това обаче не прави сблъсъкът със стресовите фактори по-приятен или по-щадящ организма и психиката.
Начало        

Често чуваме фразата „под стрес съм“ и още по-често я свързваме с напрегнатото ежедневие или с различни динамични ситуации и случки, които поставят под изпитание психическото и физическо ни състояние.

Но какво всъщност представлява стресът?

Всъщност в някакъв смисъл стресът е напълно нормален факт от природата, свързан с вътрешния и външния свят на всеки от нас. И въпреки това стресът е в изобилие в наши дни, продиктуват от обстоятелствата на съвременния начин на живот. Често го възприемаме като нещо негативно, но е доказано, че от биологична гледна точка стресът може да бъде няколко вида – свързван с неутрален, отрицателен или положителен опит.

Стресът е свързан с различни външни и вътрешни фактори.

Външните включват:

физическа среда - работа, взаимоотношения, семейство, дом, различни ситуации и предизвикателства, всякакви трудностите или очаквания, с които се сблъскваме всеки ден

Вътрешните фактори включват:

способността на личността и организма да отговори адекватно (чрез справяне) на външните фактори – такива са хранителният статус, общото здравословно и емоционално състояние на човека, количеството сън и почивка, способността за релаксация и забавление. Всички тези фактори определят способността на дадения човек да се справи със стреса.

Знае се, че стресът е в основата на еволюционната промяна на развитие и естествен подбор на видовете. Най-добре адаптиращите се към стресовите фактори (стресори) видове са оцелели и еволюирали. Това обаче не прави сблъсъкът със стресовите фактори по-приятен или по-щадящ организма и психиката. Въпреки това е важно да знаем, че човекът, като може би най-адаптивното същество на Земята, дължи оцеляването си на еволюцията на човешкия мозък – най-вече в нео-кортекса.

Тази адаптивност в голяма степен се дължи именно на активните промени и адаптацията към стресовите фактори, които ни заобикалят. Благодарение на това еволюционно развитие човешкият вид успява да се адаптира и да оцелее дори при невероятно суров климат или неблагоприятна екосистема.

От тази перспектива в стреса няма нищо лошо. По-важно е обаче какво правим с него непосредствено – т.е. как го управляваме.

Признаци и симптоми на лошо управлявания стрес

Излишният стрес може се проявява под формата на различни емоционални, поведенчески и соматични (физически) симптоми.

Сред най-разпространените физически са нарушения на съня, напрежение в мускулите, различни мускулни болки, упорито главоболие, стомашно-чревни смущения и обща умора и отпадналост.

Емоционалните и поведенчески симптоми, спътници на лошо управлявания стрес могат да са не по-малко унищожителни и неприятни - нервност,тревожност, нарушения и промени в хранителните навици, липса на енергия, резки промени в настроението, постоянна раздразнителност и тежки епизоди на депресия.

Хората под стрес имат значително по-голяма склонност към вредни навици като злоупотреба с алкохол, наркотици, цигари, хранителни разстройства, поведенчески проблеми, нездравословно и компулсивно хранене. Всички тези фактори утежняват преките симптомите на стреса.

Как да се справим със стреса?

Сред най-важните и ползотворни стъпки за справяне със стреса е движението и общата физическа активност чрез спорт, активно движение, упражнения. Освен, че ни поддържат здрави, упражненията са отличен начин за справяне със негативните последици от стреса.

Техники като медитацията и релаксиращите процедури са отличен начин за справяне с отрицателните преживявания и пренапрежението.

Здравният туризъм предлага незаменими възможности за отпускане, релаксация и разкрасителни процедури, които доказано работят при хора с повишени нива на стреса заради характеристиката на работното място, забързаното ежедневие или други фактори.

Пътуването със сигурност е един от най-ефективните начини за отпускане и смяна на фокуса, а комбинацията с релаксиращи процедури има потенциала да ви накара да се почувствате истински презаредени и освежени.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!