В „третата възраст“ протичат естествените процеси на остаряване
kakvo-triabva-da-znaem

Всяко едно лечение е различно. То не зависи само от вида, дозата и продължителността на прием на дадено лекарство. От особено значение е възрастта и общото състояние на пациента при започване на лечение. От това зависи разпределението и усвояването на веществата. При малките деца това преценяването на точния прием на медикаменти се установява лесни - дозите се дават според килограмите и възрастта. А как се изписват дозите за хора в третата възраст? Те също имат специфичен метаболизъм и особености, с които трябва лечението трябва да се съобрази.


Какво се случва в тялото, когато остаряваме?
В „третата възраст“ протичат естествените процеси на остаряване. Те са с различен темп, но в крайна степен са неизбежни. Клетките остаряват, част от тях загиват, по-трудно и бавно регенерират… Освен това се забавят обменните процеси, транспортът, ензимната, хормоналната активност и т.н. Тези фактори влияят на организма като цяло и на функцията на органите и системите. След време се появяват различни особености на старостта, дори и да няма други по-сериозни заболявания.

Това съответно оказва влияние и на едно евентуално лечение. То се влияе не само от промяна в структурата и функцията на органите, към което е насочено. В самата храносмилателна система се наблюдава забавена моторика, смутено кръвообращение, намалена ензимна активност. Същото се отнася и за венозната мрежа и мускулатурата, през които също нерядко се въвеждат лекарства.

В третата възраст са променени съотношенията на течностите, което повлиява разпределението на веществата, тъй като те са в пряка зависимост от тях. Много често в напреднала възраст се установяват ниски нива на общия белтък и в частност албумина, които са от първостепенно значение за транспорта на лекарствата в тялото. Друг факт е, че възрастните хора нерядко имат няколко заболявания. За тях се налага да се приемат често много, нерядко взаимноизключващи се медикаменти. Поради напредналата възраст те често пропускат някои от тях.


Какви особености крие лечението в тази възраст?
Резорбцията през стомашно-чревния тракт в тази възраст е намалена. Ето защо опитните лекари предпочитат даването на някои медикаменти по парентерален път (мускулно или венозно). Наблюдава се и забавяне на чревната моторика и често възрастните се оплакват от хроничен запек, поради което лекарствата се задържат по-дълго в тракта. В някои случаи е уместно даване на намалена доза от желаното лекарство. Подобно редуциране се налага и при така типичното за възрастните хора силно отслабване или напълняване.

При тази група болни трябва да се внимава при приложение на нестероидни противовъзпалителни средства и всички, директно дразнещи лигавицата на стомаха, лекарства. Същото важи за често приеманите при хронично болните лекарства за разреждане на кръвта поради нарушения им метаболизъм и високия риск от кървене и трудното му овладяване.

Съществуват някои групи антибиотици, обезболяващи лекарства и други, които дори са забранени над определена възраст.

Източник: Puls.bg  

 Публикувано от : Анна Аспарухова
2017-06-26T08:48:43+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Какво трябва да знаем за приема на лекарства при възрастните?

Моля изчакайте!