Какво трябва да знаем за кортикостероидите

Кортикостероидите са незаменими при третирането на тежки алергични реакции и състояния на шок, трудно повлияващи се по друг начин възпалителни процеси, автоимунни заболявания и като метод за супресиране на имунния отговор на организма след транспланация на органи.
Начало        

Хормоните, които се произвеждат от надбъбречната жлеза се наричат кортикостероиди. Те са съществен елемент от обмяната на веществата в организма и оказват пряко въздействие върху имунния отговор и справянето с възпалителните процеси и физиологичния стрес.

Кортикостероидните препарати са синтетични аналози на тези хормони и намират широко приложение в медицината като противовъзпалителни и противоалергични медикаменти и като имуносупресори. Приложението им се случва при много строги показания, поради сериозните странични ефекти, с които е свързана тяхната употреба, особено в по-продължителни интервали от време. За да се сведе до минимум негативния ефект от тях, добрата практика е съобразено със състоянието, да се предписват медикаменти с възможно най-кратко действие за постигане на нужния ефект.

Въпреки тежките странични ефекти кортикостероидите са незаменими при третирането на тежки алергични реакции и състояния на шок, трудно повлияващи се по друг начин възпалителни процеси, автоимунни заболявания и като метод за супресиране на имунния отговор на организма след транспланация на органи.

Важно е да се знае, че дългосрочната употреба на кортикостероиди може да доведе до определени странични ефекти, които обаче могат да бъдат модулирани с определна грижа от страна на пациента.

Ето някои от най-разпространените странични ефекти:

Промени в отговора на организма на физически стрес (Надбъбречна недостатъчност)

При прием на кортикостероиди за повече от 2 седмици е възможно да се наруши естествената функция на надбъдречните жлези и по този начин да намалее способността на организма ви да реагира на физически стрес. Това може да продължи до една година след преустановяване на приема на медикамнта. През това време ако се случи да претърпите хирургическа интервенция, разболеете се сериозно или преживеете тежка травма, вашето тяло може да не успее да реагира адекватно и е необходим нов прием на кортикостероиди, за да можете да се възстановите. Ако през последните две години се е налагало да приемате кортикостероиди е нужно да предупредите вашият лекар или стоматолог. Това важи с особена сила ако ви предстои хирургична интервенция, тежка стоматологична процедура или имате сериозна инфекция.

Синдром на отнемане (абстинентен синдром)

При спонтанно спиране на кортикостероидите е възможно да изпитате т.нар. симптоми на отнемане – умора, болка в ставите, мускулан скованост и напрежение или треска. Обичайната практика е кортикостероидите да бъдат спирани постепенно по схема, направена от вашия лекар. Споделете с вашия лекар ако изпитате някои от тези симптоми, за да може да се регулра намаляващата доза. Дори при поява на странични ефекти от стероидната терапия не бива тя да се прекратява внезапно.

Повишаване на теглото

Повлиявайки метаболизма стероидите могат да увеличат вашия апетит и да доведат до прекомерно натрупване на мазнини в коремната област и около вътрешните органи. За да избегнете прекомерното натрупване на излишни килограми следете приема на калории. Възстановяването на теглото ви ще настъпи в шестте месеца, до една година след преустановяване приема на медикамента.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!