Какво трябва да знаем за избелването на зъбите

Въпроси и отговори за козметичното избелване на зъбите
Начало        

Кои са основните причини за потъмняването на зъбите или промяната цвета им?

Няма спор - белите зъби спомагат за по-добро самочувствие. Зъбите могат да потъмнеят или да променят цвета си в под влиянието на много фактори. Имат значение храните и напитките, които предпочитаме, както и вредни навици като тютюнопушенето. Околната среда, възрастта, генетичната предразположеност, дефицитите в емайла на зъбите и хигиенните навици също са сред причините, поради които най-често зъбите потъмняват или се появяват петна.

Избелването на зъбите е може би най-широко прилаганата естетична стоматологична процедура през последните десетилетия. Има огромен избор от възможности за избелване на зъбите. Чрез различните процедури за избелване се отстраняват петна или различни видове атипично оцветяване на зъбите, да се коригира значително цвета и да се подобри блясъка.

Какво представлява избелването на зъбите?

Избелването на зъбите е широко разпространена козметична процедура. Тя може да подобри външния вид на зъбите и да предпази от развитие на различни заболявания. Има различни начини за осъществяването на денталното избелване – както домашни (под супервизията на стоматолога), така и в лекарския кабинет.

Консултирайте се с личният ви зъболекар за най-удачния начин, по който да подобрите усмивката си. Специалистите използват различни подходи според нуждите на пациента и могат да ви дадат различни опции за избелване и полиране на зъбите, както и за премахване на наслоявания, никотиново оцветяване или петна по емайла.

Има ли начин да се предпазя от потъмняване на зъбите?

Разбира се, има редица превантивни начини, които могат да спомогнат да избегнете оцветяване, потъмняване или поява на петна по зъбите. Логично, на първо място стои добрата орална хигиена, както и редовните профилактични посещения при стоматолога, навременното почистване при поява на зъбен камък.

Киселите храни като цитрусовите плодове укрепват калция и могат да помогнат за предотвратяването на потъмняване и поява на петна. Храните с високо съдържание на фибри също помагат, тъй като са леко абразивни и премахват наслояванията и дори съществуващи петна по зъбите. Специалистите твърдят,ч е храните, съдържащи т.нар. протеолитични ензими (например папаята, джинджифил, ананас и други) също спомагат за предпазването от осветяване и петна.

Смята се, че използването на сода бикарбонат (разпространена практика от миналото) е твърде агресивен метод и не се препоръчва, тъй като може да нанесе повече вреди, отколкото ползи. Съществуват обаче продукти за орална хигиена, съдържащи малка концентрация сода бикарбонат. Използвайте ги след консултация със стоматолог.

Как се избелват зъбите?

Избелване на зъбите се постига чрез окисляване на хромогенни материали от свободни радикали на водородния прекис. Най-често избелването се прави или в стоматологични кабинет - със специализирано оборудване и материали или в домашни условия - под насоките и контрола на вашия стоматолог. Домашното избелване се прави като се носят специални шини, изработени според формата на зъбите на пациента. Те се попълват с т.нар. избелващ агент и се прилагат за по няколко часа всекидневно. Обикновено процедурата се прави в рамките на 2-3 седмици.

Независимо от това какъв метод за избелване се избира е важно след това състоянието на зъбите да се поддържа с различни средства, които да стабилизират и запазят крайния видим резултат.

Съществуват различни методи за избелване на зъбите.

Професионално избелване на зъбите

При избелването на зъбите в клинични условия се ползва водороден прекис или кербамиден прекис във висока концентрация. Най–разпространеният избелващ агент е водородният прекис. Използва се в концентрации между 30 - 35%.

Понякога високата концентрация на тези избелващи материали могат да предизвикат дразнене или наранявания на меките тъкани. Това е обичаен страничен ефект, който може да бъде източник на дискомфорт, но обикновено преминава без усложнения и дълготрайни последици в рамките на седмица. Това е причината този метод за избелване да се прилага само в контролирана среда – т.е. в стоматологичният кабинет, със специална защита на тъканите и лигавицата в устата, под супервизията на лекар по дентална медицина.

Избелването на зъбите в домашни условия разчита на специализирани шини и носенето им със специален избелващ гел. Тези гелове имат висок вискозитет и са така направени, че да са приятни на вкус. Геловете за избелване в домашни условия съдържат прекиси в различни концентрации. За да се изработят специалните шини се взима отпечатък от захапката в контролирана среда (в лекарския кабинет). Самите шини се носят в рамките на час до два часа в продължение на седмица.

Сред страничните ефекти на този тип избелване на зъбите е временно повишаване на чувствителността на зъбите. Понякога този дискомфорт може да се неутрализира със специални добавки към избелващите гелове.

Специалистите твърдят, че избелването на зъбите не влияе върху здравината на зъбите в дългосрочен план.

Какви са рисковете за зъбите?

Съвременните методи за избелване на зъбите са много по щадящи и неинвазивни от тези преди няколко деситилетия. Често срещан страничен ефект е повишената чувствителност на зъбите няколко дни след процедурите (подобно на усещането при почистване на зъбен камък), но то отминава бързо и без последици. Пациентите с чувствителни зъби обаче е добре да се консултират предварително със специалист преди да се подлагат на каквато и да е козметична процедура. В такива случай могат да се използват различни препарати, които да неутрализират изострянето на чувствителността.

Домашно избелване или в зъболекарския кабинет?

Съществуват различни варианти, които могат да дадат различен резултат (най-вече от гледна точка на бързината на постигане на ефект).
При професионалното избелване концентрацията на активния агент е по-висока, което изисква работа под контрола на специалист. Важно е преди всяка процедура да се почисти основно плаката и зъбния камък, както и да се премине през профилактичен преглед. В кабинета на стоматолога избелването може да се завърши в рамките на 1 до 3 посещения с различна продължителност (най-често до час, час и половина).

При различните системи за домашно избелване времето е различно в зависимост от метода и използваните препарати, но рядко надхвърля 10-14 дни.

Колко трайно е избелването на зъбите?

Като цяло резултатите от козметичното избелване на зъбите са дълготрайни. Трайността на ефект обаче зависи до голяма степен от поддръжката и влиянията, на които са изложени вашите зъби. Значение за това има начина на хранене, употребата на различни храни и напитки като червено вино и кафе, а също така тютюнопушенето.

В определени случаи се препоръчват профилактични процедури на година-две, с които да се поддържа цвета и равния тон на зъбите.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!