Какво трябва да знаем за зъбните импланти

Сред най-големите предимства на денталното лечение чрез импланти е естественото усещане и външния вид, който не се различава от този на здравите и красиви зъби. Имплантите могат да възстановят изгубени един или повече зъби без да увреждат или натоварват съседните зъби.
Начало        

Имплантология и импланти

Имплантологията е специализирана област на денталната медицина, чиято цел е да постигне възстановяване на липсващи зъби. Най-често имплантите са изработени от направени от титан, който е биосъвместим материал, добре усвоим, без рисково отхвърляне от човешкото тяло. Имплантите поддържат естествената кост, а освен това стабилизират костните нива в челюстта, като по този начин свеждат до минимум последваща загуба на костна тъкан. Имплантите се поставят чрез относително бърза и минимално инвазивна процедура.

Сред основните ползи от въстановяването на корена на липсващия зъб с негов изкуствен заместител чрез имплантиране са:

• опора за протезната конструкция, избягване на излишна интервенция върху съседните зъби (напр. изпилване поставяне на опорни коронки);
• възможност за заместване на група липсващи зъби, в случаите, в които изграждането на мост невъзможно или непрепоръчително
• по-добра стабилност за снемаема подвижна протеза (overdenture);
• имплантите предпазва костта от т.нар афункционална резорбция (загуба на обем)

Кратка история на зъбната имплантология

Един от най-значимите моменти в историята на съвременната имплантология се случва в Университета в Гьотеборд, където през 60-те години на миналия век д-р Пер Ингвар Бренемарк и неговият екип разработват иновативен имплант, чиято клинична функционалност зависи от директното костно „врастване” – т.нар. остеоинтеграция. През 1982 г. той представя резултатите от 17 годишните си изследвания на медицинската комференция в Торонто, което се счита за важен етап в развитието на съвременната имплантология.

Сред първите учени, които доказват наличието на остеоинтеграцията, е проф. Шрьодер от Швейцария. Друг лекар с принос в развитието и разработването на концепцията за остеоинтеграция е германският учен Шулте.

Биосъвместимите материали с подходящи якостни качества, които са продукт на технологията на миналия век, стимулират прогреса в развитието на зъбните импланти. Биопоносимите неръждаеми стомани започват да се използват за много и различни импланти в медицината стоматологията през 30-те години.

В периода между 40-те и 60-те преобладава концепцията за имплантиране на т.нар. субпериостални скари (лежащи в/у костта) - скрити под венеца фини решетки, от които излизат щифтове, за които се закрепва протезна конструкция.

В началото на 60-те години на ХХ век се поставя научната основа на концепцията за вътрекостното (ендосалното) имплантиране, която е свързана с процеса на остеоинтеграция.

Бурното развитие на имплантологията започва през 80-те години на миналия век, но началото е поставено поне 20 години по-рано.

Приложение на денталните импланти

Най-популярното приложение на денталните импланти е присаждането на липсващ зъб. Има и множество други увреждания и състояния, които изискват лечение с орални импланти. Такива могат да бъдат участъци увредена челюстна кост. Тя се възстановява чрез “присаждане” или имплантиране на костозаместващи материали. Те стимулират организма сам да започне да произвежда кост в лекувания участък. Зъбните импланти заместват короната и корена на естествения зъб.

Какво представляват имплантите?

Те са съставени от основа, която се поставя в костта, и прилежащ щифт, който се прикрепва в основата. Върху щифта се поставя короната, след което зъбът е възстановен окончателно.
Етапи на поставянето на имплантите

В първия етап основата на импланта се поставя в челюстната кост. Следващата стъпка е поставянето на щифта, който завършва основата, върху която ще бъде поставен новия зъб. Съществуват съвременни системи, при които в процедурата не се изисква посоченият втори етап. При тях самият имплант има прикрепен за него щифт. Преценката какъв метод и тип импланти да се използват зависи най-вече от нуждите на пациента, неговото здравословно състояние и нивото на увреда.

След втория етап венците се оставят да заздравеят, като процесът се наблюдава от вашият лекар по дентална медицина. Окончателното завършване на лечението настъпва тогава, когато върху поставения имплант се изгражда/монтира изкуствения зъб.

Ако липсва повече от един зъб от редица, имплантите се позиционират, след което се поставят мостове, които използват за опора естествените зъби. При липсващи всички зъби поставянето на импланти е задължително, за да може подвижната протеза да се закрепи стабилно, като в същия момент да предпази костта от изтъняване.

Какви са основните предимствата на зъбните импланти?

Сред най-големите предимства на денталното лечение чрез импланти е естественото усещане и външния вид, който не се различава от този на здравите и красиви зъби. Имплантите могат да възстановят изгубени един или повече зъби без да увреждат или натоварват съседните зъби. В много случаи поставянето на импланти може да ви спести носенето на снемаема протеза, а когато това не е възможно – да направят носенето и по-удобно и без допълнителни последствия за челюстната кост и устата. Имплантите също така предпазват костта от специфичното изтъняване в областта на липсващите зъби.

Какви са основните недостатъци на зъбните импланти?

Въпреки, че в идеалния случай поставянето на зъбни импланти е относително безпроблемна процедура, все пак е важно да знаем, че са възможни различни усложнения. За да сте сигурни, че вашите импланти са добро медицинско решение, е добре да се консултирате с доверен професионалист, който да назначи всички необходими изследвания, след което да проследява стриктно вашият случай по време на цялото лечение.

Добре е да се знае, че често пъти лечението може да бъде продължително и до постигане на крайния резултат пациентът да трябва да посещава лекаря редовно за извършване на процедури и проследяване.

Имплантите не могат да се прилагат при пациенти с онкологични заболявания на лицево-челюстната област. Проблем може да бъде наличието на захарен диабет, нарушени функции на щитовидната жлеза, трудно зарастващи рани и нарушения при възстановяването на костна тъкан, предизвикани от различни заболявания. Тютюнопушенето също е противопоказно за поставянето на импланти и много лекари препоръчват спирането на цигарите, ако искате да си поставите зъбен имплант.

Как да се грижим за имплантите?

Грижата за зъбните импланти твърде много се доближава до грижата за естествените зъби – те трябва да се почистват често и старателно с четка, конец и паста за зъби. Посещавайте редовно профилактичните стоматологични прегледи.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!