Какво е важно да знаем за изкуствената колянна става

Ендопротезиране на коляното – преоперативна подготовка, процедури и рехабилитация при поставяне на изкуствена колянна става
Начало        

Предоперативно планиране и подготовка за операция

Ендопротезирането на колянна става представлява имплантиране на изкуствена става на коляното – сложна процедура, която изисква задълбочено предоперативно планиране и добра подготовка, за да гарантира добри резултати.

Сред основните стъпки в това отношение са:

• Основен прецизен преглед за общото състояние на пациента

• Пълен набор от изследвания - кръвна картина, биохимични показатели, ЕКГ, рентген на сърце и бял дроб и други тестове

• Преценка на общото състояние от кардиолог и анестезиолог – в някои случа на сърдечна недостатъчност, хипертония, диабет се налага различна специализирана подготовка на пациента, а в определени случаи се налага отхвърляне на решението за операция (когато рискът е висок)

• Преценка на досегашния прием на лекарства от страна на болния: противовъзпалителните и повечето обезболяващи лекарства (от групата на нестероидните противовъзпалителни средства) се спират поне седмица преди операцията за да се избегне риска от засилено кървене по време на операцията.

• Преценка на телесното тегло и обичайната физическа активност на пациента: дългосрочните резултати от процедурата не са особено добри при пациенти с наднормено тегло и такива с голяма физическа активност (стига се до бързо и неправилно износване на компонентите на протезата, счупване или изкълчването и).

• Оценка и супервизия на актуалния прием на лекарства от пациента – прекратява се приема на противовъзпалителни, нестероидни противовъзпалителни средства и някои други обезболяващи лекарства най-малко седмица преди интервенцията, с цел да се намали риска от кървене по време на операцията.

• Осигуряване на кръв за кръвопреливане

• Превантивна профилактика на тромбообразуването

Какво представлява операцията за ендопротезиране на колянна става?

Операцията се извършва под обща или местна упойка, като втората се предпочита - спинална, епидурална или комбинирана – защото осигурява пълно обезчувствяване и обездвиженост от кръста надолу. Пациентът може да е в пълно съзнание, но по желание или лекарска преценка може да бъде и седиран.

Съществуват различни подходи и варианти за извършване на интервенцията. В общия случай се достига до естествената колянна става, след което се отваря ставната капсула, изрязват се менискусите и кръстните връзки, като задната се запазва в случаите на протеза със запазване на задна кръстна връзка. След прецизни измервания се изрязва малка част от костта, заедно с увредения хрущял. Премахва се част от бедрото и от големия пищял. По сходен начин се обработва ставната повърхност на капачката на коляното.

Върху обработените кости се закрепват бедрената и тибиална компоненти, както и компонентата на капачето в случаите, в които се протезира и тази кост. Това се прави посредством костен цимент.

След това се подбира и поставя върху тибиалната компонента специализиран полиетиленов инлей (вложка, PET inlay). Изкуствената става се сглобява в тялото и се правят измервания по оста на крайника. Проверява се обема на движение.

Техниката на тази операция дава възможност напълно или в голяма степен да се коригира предоперативното изкривяване на крака в коляното в посока навътре или навън.

Следва затваряне на оперативната инцизия, зашиват се отделени или прерязани тъкани, оперативната рана се затваря.

Минимално-инвазивни операции

Миниинвазивното колянно протезиране е специална техника на поставяне на изкуствените стави, която позволява минимално травмиране на тъканите, както и по-бързо възстановяване и много по-малък видим белег. Мининвазивната техника изисква добра предоперативна подготовка, специализиран инструментариум и освен това е приложима само в определени случаи.

Следоперативнo възстановяване и рехабилитация

Обичайно след претърпяна операция за имплантиране на изкуствена колянна става следва престой в лечебното заведение между 6 и 8 дни, понякога повече.

Непосредствено след операцията пациентът е в реанимация за проследяване на жизнените показатели. От хирургичната рана се извеждат дренажи (гумени тръбички, отвеждащи изтичащата кръв) до 5 дни.

С адекватно следоперативно обезболяване пациентите с колянна ендопротеза могат да започнат раздвижване незабавно след операцията. Това може да се прави още преди да мине ефекта на упойката с помощта на специални устройства, които сгъват и разгъват крака в коляното до предварително зададено положение – т.нар. 'продължително пасивно движение'.

Пациентите се изправят (с помощта на рехабилитатор) около втория следоперативен ден. След прехвърляне в ортопедично отделение се започва рехабилитация – ходене с патерици, обучение в правилно ходене, качване и слизане по стълби, активно сгъване и разгъване на коляното от седнало положение, комплекси от упражнения за бедрена мускулатура и други. т.н.
Превръзките на раната се сменят при строго стерилни условия от квалифициран персонал. Хирургичните конци се свалят около две седмици след операцията.

През това време се провежда съпътстваща антикоагулантна профилактика срещу тромбообразуване. Най-често се прилагат подкожни инжекции в областта на корема. При наличие на по-силна болка се дават обезболяващи медикаменти.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!