Каква четка за зъби да избера?

Хигиената на зъбите и устната кухина е много важна за денталното здраве.
Начало        

Добрата устна хигиена ще ви предпази от най-различни усложнения и болести на зъбите. Специалистите са единодушни, че почистването е ключът към доброто орално здраве. На пазара можете да срещнете разнообразие от продукти за хигиена на устата. Прилагат се различни хигиенни методи. Могат да се използват специализирани четки за дълбоко почистване, за междузъбни пространства, за борба със зъбен камък, дори избелващи. Почистването е от особена важност и при работа с ортодонтски цели или при носене на протеза. Извършва се с интердентална четка, която се ползва за почистване на по-големи междузъбни пространства и при неснемаеми протези.

Посъветвайте се с вашия дентален лекар за най-добрите препоръки за вашите зъби. Специалистите могат да ви насочат към избора на четка, която да отговаря на нуждите ви, както и да ви дадат съвет за най-добрите начини да се грижите за зъбите си.

Ежедневното почистване с четка и паста за зъби е основната мярка за вашата устна хигиена. Препоръчително е да се прави след всяко хранене. Ако не се почистват ежедневно зъбите и венците стават изключително уязвими към развиване на плака, кариес, зъбен камък. Следствията от тях са лош дъх, пулпит, пародонтит, болки в зъбите.

Посъветвайте се със специалист при избора на твърдост на вашата четка за зъби. Твърдите (hard) четки за зъби като цяло не са широко препоръчвани, заради дразнещото венците действие. При нормални обстоятелства изборът на средна (medium) по твърдост четка е най-оправданият избор. Меките (soft) четки се ползват по препоръка на стоматолога след някои интервенции, с цел по-щадящо почистване.

Размерът на главата на четката има значение до толкова, че да е комфортна за използване. Четките с по-голяма площ и по-голяма глава не винаги могат да почистят така добре и детайлно, както по-гъвкавите и по малки четки. Много от четките на пазара са снабдени със специална долна част за почистване на езика.

Хигиената на езика

Грижата за езика е от голямо значение за устната хигиена, макар често да е подценявана. По повърхността на езика лесно се развиват микроорганизми, които могат да предизвикат лош дъх или болестни процеси в устата и зъбите. Почистването на езика спомага да се премахнат голяма част от налепите и да се поддържа добра хигиена.

Кога да сменя четката?

При ежедневна и активна употреба вашата четка за зъби постепенно губи ефективността си. Сменяйте четката на всеки 2-3 месеца.

Конец за зъби

Конецът е ваш основен съюзник при борбата със зъбната плака, като почиства междузъбните пространства.

Пастата за зъби

Пастите за зъби са най-общо три вида:

Профилактични –за ежедневна употреба, трябва да се сменят през определен период. Терапевтични –използват се само по препоръка от лекар.
Избелващи –премахват петна по зъбите от тютюнопушене, кафе и червено вино;

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!