Здравният туризъм в България

Медицински и здравен туризъм – какво е това? Много балнеоложки курорти у нас предлагат разнообразно специализирано професионално обслужване. Вижте повече по темата само в MediKa.bg!

По своята дефиниция лечебният туризъм представлява вид специализиран туризъм, който има за цел да задоволи потребностите на потребителите от почивка, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в извънболнична обстановка. Тясно свързан с балнеологичното лечение и рехабилитация, лечебният туризъм има много аспекти и приложения. Комбинацията от медицинска и туристическа услуга се ползва с голяма популярност в световен мащаб, като неизследваните територии и възможности стават все по-атрактивни за потребителите – пациенти и потребители на здравни услуги.

България е популярна дестинация за здравен туризъм и профилактика. Страната ни има богати традиции в областта по редица причини, като наличието на доказано полезни за здравето минерални извори е сред най-популярните сфери на здравния туризъм у нас.

Много балнеоложки курорти из цялата страна предлагат разнообразно специализирано професионално обслужване.

'България е сред страните, които комбинират ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на медицинския персонал и могат да се превърнат в предпочитана дестинация за така наречените здравни туристи'.

- Reuters от доклада на компанията за анализи Economist Intelligence Unit, 2011 [Източник]

'Нарастващ брой европейци (и лица от държави извън ЕС) пътуват през границите, за да получат здравна помощ, да избегнат списъците с чакащи или да намерят специализирано лечение, което може да бъде налично само в чужбина'.

- Евростат Yearbook 2010 [Източник]

'България може да се превърне в рай за медицински туризъм! Съотношението цена - качество на здравните услуги в България е изключително привлекателно за западноевропейците. Най-търсени са: лечението на стерилност, пластичната хирургия, зъболечението, смяната на тазобедрената става и лазерните операции на очите. Всички те са на изгодна цена и се извършват от добре квалифицирани специалисти в България!'

- вестник Independent [Източник]

Достъпът до адекватна и навременна медицинска помощ е базисна нужда на всеки човек. В динамиката на съвременното здравеопазване все по-често срещаме словосъчетанието „здравен туризъм“, маркиращо нарастващата тенденция на търсене и предлагане на специфични медицински услуги или пакети от процедури, където таргет са чуждестранни пациенти и клиенти.

Какво е здравният туризъм?

По своята дефиниция лечебният („здравен“ или „медицински“) туризъм се явява вид специализиран туризъм, който има за цел да задоволи нуждите на потребителите от активен отдих, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в извънболнична обстановка. В много случаи обаче става дума за пътуване до определена дестинация с цел ползване на по-добра или по-достъпна (а понякога и двете) медицинска услуга от всякакъв вид.

Комбинацията от медицинска и туристическа услуга се ползва с голяма популярност в световен мащаб, като неизследваните територии и възможности стават все по-атрактивни за потребителите – пациенти и потребители на здравни услуги.

Лечебен туризъм? Здравен туризъм? Но защо?

Причините да се търси специализирана медицинска грижа зад граница са многобройни. В определени случаи цените за дадена манипулация, хирургична интервенция или проследяващо лечение са по-ниски в сравнение с родните. Ако здравеопазването в страната на пациента не е на достатъчно високо ниво, той или тя може да предпочете да се лекува в друга страна, където да му бъде обърнато адекватно внимание и да получи качествено лечение.

Когато става дума за специализирани операции, лечение на редки заболявания или сложни процедури, лечението зад граница може да се препоръча и от местните лекуващи лекари като единствена възможност. Редица страни разполагат с по-модерно оборудване или опитни екипи от медицински специалисти. Това са само някои от причините, поради които пациенти от целия свят избират да получат лечение в друга страна.

В настоящия материал разглеждаме някои от най-важните предимства и специфики на здравния - както в България, така и в чужбина. Вижте кои са местата за здравен туризъм у нас, открийте повече информация за специализираното лечение зад граница, разберете кои са последните тенденции, топ дестинации и предлагани медицински услуги в Европа и света. 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Какво е "здравен туризъм"
Практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да съчетаете приятното с полезното.

Лечебен, медицински, здравен, възстановителен туризъм

Според своята специализация и цел, здравният туризъм може да се отнесе към подотрасъла на спортно-рекреационния туризъм, а с оглед на конкретните здравни нужди, които обслужва, може да се определи и по специфика в следните раздели:

• балнеоложки туризъм;
• лечебно-възстановителен туризъм;
• оздравителен и рехабилитационен туризъм;
• климатолечебен здравен туризъм;
• климато-балнеоложки здравен туризъм;

Общото наименование „здравен туризъм“ има за цел да обобщи едно доста широкообхватно понятие, което включва разнообразни услуги.

Става дума за туризъм с подчертано профилактичен, възстановителен и лечебен ефект, който обаче е достъпен и дори препоръчителен не само за онези с вече съществуващ здравен проблем, но и за онези, които биха искали да поддържат добра форма и да извършват навременна превенция на редица заболявания и състояния – от белодробни до костно-ставни усложнения, които се повлияват добре от процедурите и околната среда в т.нар. балнео-курорти.

В историята на развитието на здравния туризъм в Европа като повратна точка се отбелязва 1963 г. Тогава научните и организационни основи на здравния туризъм  са предмет на по-задълбочено обсъждане за първи път в Опатиа, Хърватска.

През 1978 г. СЗО - Световната здравна организация приема официален документ за планираното развитие на здравния туризъм. Това се случва по предложение на Международната федерация по балнеология и климатология (FITEC). С този документ се разширява медико-социалното и икономическото съдържание на този характерен вид туризъм.

Практикуването на здравен туризъм
е сред най-добрите начини да съчетаете приятното с онова, което е и полезно за здравословното ви състояние в дългосрочен план. България е една от най-атрактивните дестинации за подобен туризъм в Европа, за което можем да сме благодарни най-вече на отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух.

Според класификацията на Ст. Стаматов (2001), в рамките на т.нар. здравен туризъм може да бъде включен и ваканционният (познато още като „рекреативен“) туризъм.

• Профилактичният здравен туризъм е подходящ вариант за дълготраен активен отдих, насочен към физически здравите хора в млада възраст. Използването на разнообразни медицински и природни фактори за повишаване на тонуса и резистентността на организма спомага за по-добро общо физическо здравословно състояние. Активният двигателен режим в комбинация с положителните емоции и развлеченията в курортите спомагат за релаксиране и подобряване на общото състояние на организма.

• Профилактично-възстановителният тип здравен туризъм е насочен по-скоро към пациенти в т.нар. „предболестно състояние“ или предразположените към определени състояния и заболявания. Този вид профилактика повлиява благоприятно общото състояние и спомага за превенцията на различни състояния, които все още нямат видими клинични прояви.

• Лечебно-възстановителния здравен туризъм идва на помощ на хората с актуални болестни изменения като част от лечението и рехабилитацията.

Какво се крие зад понятието „здравен туризъм“?

В комплексната услуга, предлагана от различните балнеоложки центрове за здравна грижа и рехабилитация, са включени различни диагностични тестове за установяване и уточняване на потенциалните здравословни проблеми, разнообразни програми и курсове за рехабилитация, кинезитерапия, процедури, психологическа консултация, специализирани програми за справяне със стреса, програми за въздействие и промяна на хранителния режим, за намаляване на последствията от травми, процедури за спомагане при проблемно забременяване, както и за подобряване на сексуалната функция.

Понятието „здравен туризъм“ често е бъркано с „медицински туризъм“, при който основният фокус си остават оперативните хирургическите интервенции. Здравният туризъм е фокусиран най-вече в общата грижа за физическото и психическо здравословно състояние посредством различни процедури в подходящи условия, често с използване на естествените дадености на средата, в която се намира курорта.

Примери за това са различните видове спа и масажи, минерални извори, билколечение, кални бани, грижи за състояния на дихателните пътища, костите или кожата, както и много други.

Стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове са насочени към нуждите на пациента в сферата на набиращия все по-голяма популярност здравен туризъм. Профилираните услуги в областта на белодробните, костните и кожните заболявания, както и разкрасителните и спа центрове имат за цел да спомогнат подобряването на общото физическо и психическо състояние на желаещите да се възползват от техните услуги.

Какви обаче са реалните ползи от здравния туризъм?

Накратко лечебният туризъм, или посещението на дадена дестинация с цел ползване на медицински и оздравителни процедури, се явява естествен и интуитивен процес, който има много и различни аспекти. Качеството на здравната услуга, нейната цена, резултатите и крайната задоволеност на пациентите са сред топ приоритетите когато става дума за позитивни ползи от този вид дейности. От гледна точка на здравния мениджмънт и икономическите ползи, колкото по-популярна става определена дестинация, толкова повече се повишава качеството на предлаганата услуга. Пример в това отношение могат да бъдат някои от най-атрактивните световни дестинации за здравен туризъм като Сингапур, Тайланд, Турция и Израел.

Съществува известно разграничаване на предлаганите услуги в сферата на медицинския туризъм. В някои от най-популярните страни, посещавани от стотици хиляди пациенти годишно, фокусът е върху оздравителни, разкрасителни и балнеологични процедури, в други (като Тайланд) е засегната най-вече пластичната хирургия. Сред най-търсените услуги са денталното лечение, хирургични интервенции, трансплантации и лечение на ставни и костни заболявания.

Когато лечебното заведение и лекуващите екипи са на високото ниво, пациентът печели много повече от обикновена услуга. Здравето и удовлетворението от процедурите са сред най-важните критерии, по които се измерва успехът на системата за здравеопазване.

Някои от най-важните предимства за пациента – потребител на лечение зад граница са:

• здравна грижа с високо качество
• достъп до модерна медицинска техника
• висок професионализъм
• водене на случай
• второ мнение
• незабавно обслужване
• сложни и животоспасяващи операции
• улеснен достъп до лечение (напр. по-ниски цени)
• предимства от географски и климатичен тип, благоприятстващи лечението или възстановяването при различни заболявания

Ползите от гледна точка на пациента

Стремежът да се получи най-добрата и адекватна медицинска помощ на достъпна цена е основната движеща сила на феномена, наречен здравен туризъм. Пациентите избират по-евтиното лечение в чужда страна тогава, когато съществуват известни доказателства за неговото качество. Тези доказателства идват по различни канали – личен опит, информация от интернет, споделено от близки и познати, реклама и други.

Разликата в стандарта на живот и заплащане дори само в рамките на ЕС прави възможно средностатистически гражданин от Западна Европа да може да си позволи в пъти по-добро обслужване и внимание, ако избере да пътува и да се лекува в чужда държава.

Търсенето от своя страна допринася за развитието на един сектор, който е от полза не само на медицинските заведения, но и на туроператорите. Комплексната услуга, която може да се предложи, създава условия за развитие на цял нов сегмент.

България на картата на световния здравен туризъм

България заема все по-важно място в развитието на тази глобална тенденция на фона на страните членки на Европейския съюз. Страната ни е атрактивна дестинация за много пациенти, които намират добро качество и отлично обслужване на изключително достъпни цени в сравнение със стандарта в родните им страни.

Още преди 6 години широко цитиран доклад на Economist Intelligence Unit (2011) посочи страната ни като една от най-бързо развиващите се дестинации за здравен туризъм в Европа. България комбинира чувствително ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на медицинския персонал, което бавно, но сигурно ни превръща в желана и предпочитана дестинация за подобен род услуги. В световен мащаб сред най-бързо развиващите се страни в сегмента са също Полша и Турция, както и Мексико, Индия и редица азиатски страни.

Spa (СПА) курорти, балнеологични центрове, минерални бани

В тази област намират своето място и алтернативни оздравителни и рехабилитационни практики като йога, спортни и екзотични масажи, ултразвуково лечение, лечението с кал, акупунктурата, хипнотерапията, както и още много разнообразни методи.

Лечението с кал е популярна и предпочитана от мнозина процедура. Доказано е, че калните бани и други подобни процедури оказват цялостно благотворно въздействие върху различни системи на човешкия организъм, действат детоксикиращо (извлича токсини и отрови от организма), подобряват кръвообръщението и спомагат за възстановяване на химичния баланс в тялото.

В рамките на здравния туризъм все по-популярни стават и центровете за рехабилирация, профилирани в корекция на теглото и работещи с пациенти със затлъстяване. За тези курорти и заведения спомагат за контролирано от лекари и специалисти отслабване и подобряване на жизнените показатели на пациентите. Те предлагат режим на хранене, специални тренировки, индивидуален режим, съобразен с нуждите и състоянието, тренировъчни курсове за изграждане на добър режим на тренировки, процедури и хранене.

Популярният термин Спа е една от първите асоциации, които изникват в съзнанието ни, когато става дума за релакс, възстановителни и разкрасителни процедури. Спа (Spa) туризмът е познат от древни времена, но в същото време той е само едно звено от многообразето на здравно-туристическите услуги, които се предлагат в България (а и по света).

СПА е съвременното популярно определение, термин, който обединява всевъзможните комбинации от здравословни, разкрасяващи и релаксиращи процедури. Има няколко версии за произхода на дупата „спа“, която вече трайно навлезе и в речника на българския език.

Според някои произходът на думата идва от латинската абревиатура на фразата Salus per aqua или пък Sanitas per aqua, което буквално се превежда  като "здраве чрез водата".

Друга версия свързва думата с името на белгийскя град Спа, известен още от средните векове с целебния си минерален извор. Според историческите сведения този извор бил особено популярен и тачен, защото осигурявал на местните хора полезна вода, помагаща при характерно заболяване, причинявано от хроничната липса на желязо.

Има спекулации, които обвързват думичката „спа“ с древните латинските думи за фонтан - espa и глагола „бълбукам“ - sparsо.

Каквато и да е историята с произхода на думата, днес СПА е едно от най-популярните звена на здравния туризъм в световен мащаб.

Оздравителни и възстановителни процедури

Балнеологията, рехабилитацията, спа процедурите и лечението чрез вода заемат сериозна част от сегмента на здравния туризъм в света. Това е особено валидно за България, където за щастие разполагаме със стотици естествени източници на минерална вода с различни лечебни свойства и лечебни качества.

Терминът „спа“ е тясно свързан с водолечението, познато още като „балнеотерапия“. Спа процедурите предлагат различни оздравителни и възстановителни процедури с вода, включително такава от горещи естествени извори.

Балнеокурортите и лечебните заведения, предлагащи водни процедури могат да бъдат използвани с добър успех при редица заболявания:
• сърдечносъдови болести
• болести на периферната нервна система
• заболявания на опорно-двигателния апарат
• функционални заболявания на централна нервна система (ЦНС)
• болести на дихателната система
• кожни болести и проблеми
• гинекологични заболявания
• бъбречно-урологични проблеми
• ендокринни и метаболитни заболявания
• стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания

Сред основните показания за лечебни и оздравителни процедури с вода са:

• различни заболявания на опорно-двигателния апарат
• дегенеративните и възпалителни ставни заболявания
• ревматизъм
• артрит
• инфектартрити
• остеоартроза
• коксартроза
• гонартроза
• спондилоартрози
• анкилозиращ спондилоартрит (Бехтерев)
• възпаление на сухожилията
• тендовагинит
• възпаление на мускулни връзки
• възпаления на на ставните торбички (бурсити)
• възпаления на мускулите (миозит, инсерционит)
• заболявания на околоставния апарат
• обменно-ендокринни артрити
• травматични артрити
• различни травматични и/или ортопедични заболявания
• възстановяване след фрактури на костите
• възстановяване при състояния в следствие на продължителна имобилизация с шина (гипс)
• при различни контузии
• при изкълчване, навяхване
• при контрактури и ставни анкилози
• при лечение на вродени луксации на тазобедрените стави
• след операции на ставите
• при ендопротезно болни
• след някои коригиращи операции – май-малко месец след процедурата
• при състояния след ампутация на крайник
• остит
• периостити
• остеомиелит
• при остеопороза
• при вереброгенни болестни изменения (гръбначен стълб)
• при дискова болест
• при шийни, гръдни и/или лумбални увержания на междупрешленни дискове
• в случаи на сколиоза – 2-ра и 3-та степен
• при заболявания на ПНС (периферна нервна система)
• невралгия
• неврит
• радикулит
• плексит
• полиневрит
• диабетна полиневропатия
• вибрационна болест
• полимиелорадикулоневрит
• при следтравматични увреди на периферни нерви
• при различни заболявания на ЦНС (централна нервна система)
• при травми на гръбначния стълб
• след полиомиелит
• при изгаряния – за лечение на келоиди и др.

Сред противопоказанията за лечебни и спа процедури с вода са:

• злокачествени тумори
• възпалителни и инфекциозни заболявания
• туберкулоза
• кожни инфекции
• венерически заболявания
• тромбофлебит
• до 3 месеца след инсулт и инфаркт
• декомпенсирани сърдечно-съдови болести
• при някои белодробни заболявания
• при нестабилна стенокардия
• в случаи на усложнени и тежки ритъмни и проводни нарушения
• хипертония
• психични заболявания
• епилепсия
• до 3 месеца след случаи на обилни кръвоизливи
• при открити рани
• при бременност
• в случаите на дегенеративни нервни болести като дисеминирана склероза, миелопатии и др.
• цироза
• захарна болест
• тиреотоксикоза
• болест на Адисон
• болест на Кушинг
• други

България като дестинация за здравен туризъм
Какви са опциите за здравен туризъм у нас?

България е една от особено богатите на природни дадености, които позволяват развитието и практикуването на здравен туризъм. Ниските цени, професионалното обслужване и природните дадености на минералните извори привличат пациенти и туристи от целия свят. Ресурсите на страната ни определят наличието на множество специализирани балнеокурорти, повечето от които имат дългогодишна практика в обастта. Минералните извори, около които основно се концентрират търсещите услугата здравен туризъм, в България са стотици.

Здравен туризъм, медицински туризъм и балнеоложко лечение у нас

България е особено подходяща дестинация за здравен туризъм. Това се дължи на няколко основни фактора: 

• Страната разполага с отлични географски, климатични и природни условия
• България има уникално съчетание на море, планини и минерални води, което превръща страната в подходящо място за укрепване на здравето практически през цялата година
• Дългогодишни традиции в балнеологията и балнеотуризма
• Редица реновирани лечебни и рехабилитационни центрове и хотели
• Умерен климат с 4 сезона и значително влияние на Средиземно море
• Висококвалифицирани специалисти и опитен медицински персонал
• Сравнително ниска цена на медицинските услуги в България според Европейските и световни стандарти
• Добре развита мрежа от частни заведения за козметична хирургия и стоматологични клиники

Според доклад на БАИ - Българската агенция за инвестиции, здравният сектор и по-конкретно здравния и медицински туризъм у нас се развива с нарастващи темпове благодарение на съвкупността от подходящи природни, географски и икономически фактори. 

Минералните води в България 

У нас са картографирани стотици минерални извори. Много от тях са използвани за лечебни дейности още от древността. Много от най-известните римски терми и турски бани в наши дни са известните балнеолечебни курортни  центрове. Някои от най-популярните са Павел баня, Варна, Хисаря, Велинград, Сандански, Вършец, Кюстендил.

Общият годишен обем на експлоатационните запаси на минерални води в България е 109 млн. m³ (с дебит 5000 l/s), от които само половината се използва за различни, главно стопански цели.

Лечебните качества на българските минерални води са били познати още в дълбока древност. Край минералните извори са съграждани балнеолечебници и цели селища: Хисаря (крепост) – Древна Аугуста, Кюстендил – Пауталия, – Акве Калиде (по-късно Термополис, днес Бургаски минерални бани), Сапарева баня – Германея, Сливенски минерални бани – Танзос, София – Улпия Сердика.

В страната има общо над 225 находища на минерални извори с общ дебит над 5000 l/s. В Южна България те са 148, а в Северна – 77. В Южна България преобладават естествените находища, а в Северна България – чрез сондаж. В Южна България във вид на извори са 82 находища и чрез сондаж – 66, а в Северна България преобладават чрез сондаж – 57 и във вид на извори – 20.

В страната преобладават находищата с температура от 37 до 50 °C. В Северна България преобладават студените, а в Южна България – топлите и горещите (хипертермалните) води. Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (103 °C – пренагрята вода). С по-ниска температура се отличават изворните минерални води в Северната част на България, при които максималната температура е измерена при находището във Вършец – 38 °C. Много горещи (50–90 °C) са находищата на минерални води във Велинград, Кюстендилско, Долнобанската котловина и Беденски бани (Девин).

Българските минерални води са средно и силно минерализирани.

[Източник]

Медицински туризъм в България

Един от основните фактори за развитието на медицинския туризъм у нас е фактът, че прицентно България има един от най-високите в ЕС брой болнични легла – 6 на 1000 души население. Местните клиники са изключително конкурентни поради добрата подготовка на кадри в медицинските университети в цялата страна, а и от гледна точка на цените. Изследванията показват, че европейското население продължава тенденцията на прогресивно застаряване, което логично ще доведе до още по-голямо търсене на здравни и медицински услуги в следващите години. От тази гледна точка здравният туризъм, балнеокурортите и медицинският туризъм в България са в своеобразен подем през последните 10 години. Някои от най-търсените и популярни услуги са посочени по-долу. 

Някои факти:

• 52.4% от болниците в България са многопрофилни
• Най-голям брой легла има в Университетските болници
• Функционират 14 специализирани болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация
• 22 специализирани болници за рехабилитация

Някои от най-популярните медицински процедури, предлагани у нас са: 

• Офталмологична хирургия
• Лазерно лечение на катаракта и глаукомата
• Лазерна корекция на късогледство, далекогледство, астигматизъм
• Кератопластика (трансплантация на роговица)
• Страбизъм (кривогледство)
• Отлепване на ретината; Криотерапия
• Лазерно лечение при заболявания на ретината
• Птеригиум (външно перде)
• Халацион, ентропиум, ектропиум, птози
• Дакриоцисториностомия и др.

• Пластична хирургия, Дерматология и Козметология
• Бюст: уголемяване; оформяне; повдигане, намаляване и др.
• Мезотерапия
• Пластики на корем, лице, нос, клепачи, ръце, ухо и липосукция
• Пластична корекция на бедра; корекция на седалището
• Гинекомастия
• Андрология
• Гастрален пръстен и др.
• Химически пилинг, dермабразио и микроермабразио
• Филинг 
• Ботокс
• Вапозон
• Фотоподмладяване с колаген
• Йонофореза
• PTF технология за фотоепилация и фотоподмладяване
• Лечение на акне, разширени капиляри, розацея, телангиектазии

• Гръбначна хирургия
• Лечение на заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък
• Дискова дегенеративна болест
• Дискова херния
• Гръбначна стеноза
• Остеоартроза на междупрешленните и сакроилиачните стави
• Травми, тумори и възпалителни заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък
• Ортопедична хирургия – костно-ставни заболявания
• Смяна на колянна и тазобедрена става
• Колянна артроскопия
• Артроскопия на рамо
• Операция на раменни мускули; ангиопластика на раменна става
• Хирургическо свързване на прешлени
• Операция при спинална стеноза
• Възстановяване на сухожилие – ахилесово сухожилие, сгъвателен мускул

• Естетична стоматология и имплантология
• Дентална терапия - при кариеси, пулпити, гангрени
• Дентални естетични процедури – избелване, зъбни коронки, естетична дентална хирургия
• Ортодонтна терапия – шини, брекети
• Зъботехнически услуги - изработване на зъбни протези

• Асистирана репродукция
• Вътрематочни инсеминации с партньорска семенна течност или с донорска
• Фоликуларната пункция
• Даряване на ембриони
• Ембриотрансфер
• Ин витро
• Трансфер на ембриони
• Имплантация и развитие на оплодената яйцеклетка
• Ин витро матурация на яйцеклетки и др.
• Физиотерапия и рехабилитация

• Рехабилитация и почивка с помощта на калолечение и лечение с луга
• Отказване на цигарите чрез иглотерапия
• Лечение в барокамера със 100% кислород под високо налягане за поддържане на организма млад и здрав и за повишаване на собствените му защитни сили
• Лечебни СПА програми 

Диагностика и профилактика

Една от предлаганите програми за профилактика, съчетана с почивка в български курорт може да включва:

• Пълен клиничен преглед
• Ехография на простата
• Ехография на коремни органи
• ЕКГ
• Ехография на млечна жлеза 
• Лабораторни изследвания 
• Офталмологични изследвания, хирургия и лечение

Сектор с избрани рехабилитационни центрове, обекти и продукти в помощ за лечение и рехабилитация

Препоръчани продукти

Топ 10 заболявания, за които работи здравният туризъм
Хората, търсещи медицинска помощ и обслужване зад граница, имат различни нужди и изисквания. Решението е във ваши ръце!

Някои от случаите, при които най-често се търси лечение или рехабилитация чрез здравен туризъм у нас и зад граница са:

1. лечение и диагностика на очни заболявания
2. дентални процедури
3. пластична и козметична хирургия
4. диагностика, лечение и проследяване на ставни и костни заболявания
5. диагностика, лечение и рехабилитация на белодробни заболявания
6. лечение на травматични и ортопедични заболявания
7. диагностика и лечение на дегенеративни и възпалителни ставни заболявания
8. лечение на вертеброгенни (произлизащи от гръбначния стълб) болестни изменения
9. лечение при заболявания на централната нервна система
10. лечение и рехабилитация при остри състояния след изгаряния

Хората, търсещи медицинска помощ и обслужване зад граница, имат разнообразни нужди и изисквания. Решението и избора къде да се лекуваме често пъти е продиктувано именно от спецификата на заболяването, което се лекува. Затова и няма еднозначен отговор за това кои болести се повлияват най-добре от здравния туризъм. Това широко понятие включва в себе си мултидисциплинарен подход, който има за цел да отговори на индивидуални изисквания и да задоволи нуждите на отделния пациент.

Въпреки това в световен мащаб сред най-търсените здравни услуги в този сегмент са:

• козметична хирургия
• дентална медицина и стоматология (обща, възстановителна, козметична)
• сърдечно-съдови заболявания (ангиопластика, трансплантации)
• ортопедия (стави и гръбначния стълб; спортна медицина)
• онкология (лечение и процедури при различни видове рак, често в тежки случаи, при остри състояния или в краен стадий на заболяването)
• репродуктивна медицина (лечение на безплодие, женско здраве)
• редуциране на тегло, орслабване (LAP-BAND, стомашен байпас и други процедури)
• изследвания, тестове, второ мнение от медицински специалисти
• козметични, профилактични и разкрасителни процедури
• балнеолечение
• други

Топ дестинации в Европа и света
Сегментът на специализирания здравен туризъм в Европа и света расте главоломно през последните деситилетия. Вижте защо!

Факторите, които спомагат на дадена страна да се превърне в предпочитана дестинация за здравен туризъм, са многобройни. Сред най-ключовите фактори са инвестициите в сферата на здравеопазването от страна на държавния апарат или в лицето на частния сектор. Опитният персонал и добрата инфраструктура са от първостепенно значение.

За да се създадат условия максимален брой пациенти да се възползват от една адекватна медицинска услуга е важно да се осигури надлежна сертификация, международна акредитация, задължително осигуряване на качеството на лечение и обслужване, както и високо ниво на професионално сътрудничество за пълна прозрачност на резултатите.

Водещите дестинации за здравен туризъм в световен мащаб си приличат по няколко фактора – налице е постоянно повишаване и контрол на качеството на предлаганите услуги, гарантирани и супервизирани от ефективни здравни служби, които работят на международно ниво. За да бъде една страна призната за добра и предпочитана дестинация за лечебни процедури се взимат предвид и следните фактори:

• потенциал за спестяване на разходите за медицински процедури
• обща политическа атмосфера на прозрачност и социална стабилност в съответната страна
• отлична туристическа инфраструктура
• трайна репутация и история на здравеопазването
• наличие на устойчив международен поток от пациенти
• участие в световни здравни събития (конгреси, симпозиуми, научен обмен)
• иновации и постижения в областта на медицината и здравеопазването
• успешно приемане и прилагане на най-добрите практики
• утилизация на най-съвременните медицински технологии
• наличие на международно обучен и опитен медицински персонал
• спазване на международно утвърдени стандарти за добра практика

Кои са най-популярните страни - топ 10 дестинации за здравен туризъм в света?

Пазарните дялове в областта на здравеопазването, които измерват първенството на най-успешните страни на водещите позиции в здравния туризъм, се променят изключително динамично, но на устойчиви места сред топ дестинациите са:

• Индия
• Тайланд
• Бразилия
• Сингапур
• Малайзия
• Израел
• САЩ
• Мексико
• Турция
• Унгария

Изследване на Пациенти без граници (Patients Without Borders) показва относително сравнение на цените на здравните услуги в Съединените щати и някои от предпочитаните дестинации за медицински туризъм.

Посочените проценти показват колко би спестил средностатистическият американски пациент, ако предпочете да се лекува в някоя от посочените държави.

• Бразилия: 20-30%
• Коста Рика: 45-65%
• Индия: 65-90%
• Малайзия: 65-80%
• Мексико: 40-65%
• Сингапур: 25-40%
• Южна Корея: 30-45%
• Тайван: 40-55%
• Тайланд: 50-75%
• Турция: 50-65%

Сегментът на специализирания здравен туризъм в Европа расте главоломно през последните няколко деситилетия, като към момента редица страни членки на Европейския съюз са утвърдени като предпочитани дестинации със стотици хиляди пациенти годишно.

Тенденцията за човекопотока е подчинена главно на движението на пациенти от по-стабилните икономики като Великобритания, Германия, Норвегия, Швеция, Австрия и Холандия към по-изгодните условия за здравеопазване в Източна Европа.

За това допринасят евтините полети, отворените граници и all-inclusive пакетите, чийто пазарен дял расте с всяка изминала година.

Сред най-предпочитаните дестинации в региона е Турция. Макар да не е членка на ЕС, страната е разположена в зона, достъпна за повечето европейски граждани и се радва на голям икономически растеж в здравния отрасъл. Основния поток на пациенти идва от Западна Европа, но страната има изградена сериозна репутация и от работата си със стабилен поток пациенти от Русия.

Испания също е страна с отлична репутация, предпочитана като дестинация за здравен туризъм от пациенти от Обединеното кралство и Ирландия и предлагаща широк диапазон от процедури – от пилинг и разкрасителни процедури до сложни операции.

Отличната система за здравеопазване на Германия далеч не е най-евтината в Европа, но е предпочитана за пациенти от Близкия Изток, Великобритания и дори САЩ поради високата специализация и строг контрол на качеството на лечение.

През последното десетилетие Унгария се налага все по-устойчиво като дестинация за медицински туризъм, като здравните заведения там предлагат добро обслужване за зъболечение, козметични процедури, лечение на косопад и др.

Полша има добри традиции в денталната медицина, както и в полето на ортопедията и е избирана ежегодно от пациенти от страните в Западна Европа заради достъпните цени и отличните условия за престой.

През последните години България също придобива заслужена слава на добра дестинация за здравен туризъм и профилактика на редица заболявания. Страната ни има богати традиции в областта по редица причини, като наличието на доказано полезни за здравето минерални извори е сред най-популярните сфери на здравния туризъм у нас.

Сред 10-те най-утвърдените дестинации за здравен туризъм в Европа се нареждат:

• Германия
• Испания
• Великобритания
• Норвегия
• Дания
• Швеция
• Белгия
• Унгария
• Полша
• Турция

Сред най-бързо развиващите се страни в региона през последните 10 години се нареждат и България (дентална медицина, козметична хирургия, спа, уелнес и отслабване, лечение на белодробни болести, офталмология и др.) и Сърбия (козметична хирургия, стоматологични услуги, лечение на безплодие, уелнес и отслабване, както и хирургия за смяна на пола), с все по-добри условия за здравен туризъм и предпочитани както от пациенти от Западна Европа, така и от Русия и др.

Вижте повече
Прочетете повече за здравния туризъм в България - курорти, тенденции и полезна информация - само в MediKa.bg

Балнеолечението (лат. balneum, баня) е форма на лечение и рехабилитация на различни болестни състояния чрез лечебните сили на водата. Познато е от дълбока древност и се практикува чрез къпане или различни процедури на места (баленокурорти), на които има минерални извори. Има някои общи принципи с хидротерапията, но като цяло се различава от нея.

Балнеолечението включва процедури с гореща или студена вода, както и масаж и стимулация с вода. Според местоположението и индивидуалните характеристики на изворите, някои курорти предлагат процедури с минерална вода, богата на силиций, сяра, селен, радий и други. Тези елементи помагат при различни състояния и са препоръчителни при костни, кожни или други проблеми. В балнеологията се използват още различни видове лечебна глина. Терапията с глина е известна още като фанготерапия.

Балнеолечението се препоръчва за широк спектър от заболявания като артрит, кожни заболявания и фибромиалгия. Както с всяко медицинско лечение, балнеолечението трябва да се препоръча или назначи от лекар. В някои случаи като сърдечно-съдови заболявания и бременност, балнеолечението може да е противопоказно и да доведе до неблагоприятни ефекти.

Прочетете повече за здравния туризъм в България - курорти, тенденции и полезна информация - само в MediKa.bg

Библиография и източници:

1. Левков, К., Алтернативни видове туризъм. Артграф, С., 2013
2. Здравният туризъм в България - брошура на 7 езика - издание на Българска агенция за инвестиции, BG 161PO003-4.1.01-0001-C0001
3. Medical Tourism - Edward Kelley,WHO Patient Safety Programme - 02 October 2013  
4. Medical Tourism: Globalization of the Healthcare Marketplace - Horowitz, Michael D., Rosensweig, Jeffrey A., Jones, Christopher A. - MedGenMed (2007)
5. Medical Tourism - Health Care in the Global Economy (PDF) - Physician Executive 
6. Medical Tourism - Wikipedia (article)
7. Patients Beyond Borders World Edition - Medical Tourism Statistics & Fa

Партньори и спонсори:

Моля изчакайте!