Хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешната трансплантация
POLEZNO_0_8627f665fafa6c72bd8f635550453a15

За първи път в България хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50-годишен мъж от Павликени.

Сложната микрохирургична операция е извършена от доц. д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по ортопедия, травматология, хирургия на ръка и реконструктивна хирургия и екипът й в болница „Софиямед“.

Мъжът постъпва в болницата за консултация с известния ортопед, тъй като изгубва ръката си при трудова злополука преди 1 година. Специалистът се съгласява да извърши операцията по изграждане на липсващ палец на ръката, въпреки, че до този момент подобна операция не е извършвал друг специалист в страната.

„Когато приех Георги за операция, знаех, че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992 г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания“, коментира доц. Кътева.

Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палецът служи за опора на тялото и правилната походка.

'Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед“.Публикувано от : mediKa.bg
2016-02-22T15:21:39+01:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за За първи път в България: трансплантираха палец от крак на ръката на мъж

Моля изчакайте!