Услуга

Ехографията или ултразвуковото изследване, известно още като ехографско изследване, е широко използвано в медицината и дава много нови възможности на лекарите да откриват и лекуват болести
ехография

Ехографията или ултразвуковото изследване, известно още като ехографско изследване, е широко използвано в медицината и дава много нови възможности на лекарите да откриват и лекуват болести. Поне от 50 години насам то се използва в медицината и няма данни да има вреден ефект върху пациентите.

Една от най-честите му употреби е за проследяване на развитието на плода по време на бременност. Ехографията дава точна и безопасна картина на състоянието на ембриона и майката.

С помощта на високочестотни звукови вълни, от порядъка на 3,5–7 MHz, се сканира обектът в тънки срезове и апаратът приема обратно отразените ултразвукови вълни. Те се преработват и се появяват като картина на монитора, която лекарят разчита.

Ехографските апарати биват няколко вида, в зависимост от начина, по който се осъществява наблюдението на плода. Има коремен ехограф - трансдюсерът се поставя върху корема на бременната, ултразвуковите вълни преминават през него и стигат до плода. Тук картината невинаги е ясна, но лекарите са свикнали и разчитат добре образа. Бременната жена също може да наблюдава картината и да види бебето си, което е силно емоционално преживяване.

Съществува и трансвагинален ехограф – трансдюсерът се поставя във влагалището. При този вид ехограф вълните изминават по-малко разстояние и затова той дава по-добра картина. По-често се използва в началото на бременността, когато плодът е по-малък и трудно се локализира и разглежда с коремен ехограф, а също и при по-пълни жени. Този ехограф е много важен е при съмнения за проблемна бременност, при изследване на шийката на матката и на органите в малкия таз. Ултразвукът е безопасен и не може да навреди на бременността ви.

Доплеровият ехограф е по-сложен вид ехограф, при който ултразвуковите вълни засичат движещи се обекти и могат да изчислят скоростта им. Изследването с този ехограф се нарича доплерово изследване е полезно при проследяване на кръвните потоци на плода и бременната. Използва се при нужда и съмнения за проблемни състояния като прееклампсия, ретардация на плода, хипотрофия.

С напредването на медицината вече има и 3D и 4D ехография. Това е много нашумял в последните години метод за проследяване на бременността. Предпочитан е, защото дава триизмерен образ на плода, който се получава чрез серия от срезове. Ако апаратът е по-модерен е възможно да се огледа плодът от различни страни, което дава повече възможности за откриване на проблеми, което е непостижимо при двуизмерен ехограф. При 4D апаратите разликата е само в това, че образът, който се вижда на екрана, е в реално време. Използването на този вид ехограф е препоръчително в първите три месеца, когато плодът е още малък и по-лесно може да се разгледа, ако има проблеми.

2015-11-27T13:07:07+01:00
Моля изчакайте!