Естетична стоматология

Естетичната (наричана и козметична) стоматология се занимава с различни направления на терапевтичната и протетична дентална медицина, както и с пародонтология, парадонтална хирургия, ортодонтия, имплантология и др.

Какво представлява естетичната стоматология?

Зъбите постоянно са изложени на различни външни влияния - храни, напитки, тютюнопушенето и различни други фактори могат да повлияят и да променят и потъмнят пигментацията и оцветяването на зъбите.

Естетичната (наричана и козметична) стоматология се занимава с различни направления на терапевтичната и протетична дентална медицина, както и с пародонтология, парадонтална хирургия, ортодонтия, имплантология и др. Козметичната (естетична) стоматология включва набор от процедури, които имат за цел подобряването на външния вид на зъбите. Често се прилага комбинация от няколко от процедури за постигане на желания ефект.

• Почистване на зъбен камък
• Фасети и керамични корони
• Инлеи
• Импланти
• Козметични (естетични) инкрустации

Защо естетична стоматология?

Възприятието за красота най-често се свързва с хармоничните пропорции, за които дори има относителни референтни критерии. Естетичната дентална медицина се занимава именно с подобряването на външния вид на усмивката, но и с редица процедури, които имат за цел да подобрят състоянието (и не само външния вид) на зъбите. Те се правят по различни лечебни показания и се назначават от стоматолога.

Днес голяма част от манипулациите се извършват главно с естетична цел.

Естетичната стоматология използва лечебни методи от широк спектър тесни стоматологични специалности. Прилагат се техники както от консервативната стоматология, така и от протетична стоматология, ортодонтията и оралната хирургия.

Независимо дали заявката на пациента е продиктувана от медицинска причина или просто от желание за по-красива усмивка, в основата на всяка добра клинична практика стои добрата комуникация и оценка на нуждите от страна на пациента и на лекаря по дентална медицина (стоматологът, естетичният хирург).

Какво определя красивата усмивка?

Според специалистите естетиката на човешката усмивка се определя най-вече от състоянието и вида на предните, видими зъби. Изследвания сочат, че близо 60% от хората се усмихват като показват резците, кучешките зъби и двата предкътника. При едва 20% от хората са видими и първите кътни зъби. Болшинството (над 80% от хората) разкриват и венците си докато се усмихват. Доброто състояние на венците до голяма степен определя и естетичната усмивка.

При козметичната стоматология решаващо значение имат предните 20-24 зъба, прилежащите венци, както и зоната към устните и бузите.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Често срещани процедури
Кои са някои от най-често търсените козметични и лечебни процедури

Резултатите от козметичното стоматологично лечение зависи главно от желанията на пациента, но и от качествената работа на стоматолога, който назначава и извършва процедурите. Най-качествените подобрения за тези, които са естествени и не твърде инвазивни, следват естествените пропорции и са съответни на възрастта на пациента и други фактори.

Вашият доверен лекар по естетична дентална медицина може да приложи различни методи и процедури, които да подобрят външния вид на вашата усмивка:

• Подобряване на цвета и равния тон на зъбите чрез избелване на зъбите
• Подобряване на цялостта, цвета и формата на зъбите с фасети
• Изграждане и подобряване на цвета и външния вид на зъбите с коронки
• Подобряване на вида и реда на зъбите с ортодонтски лечебни процедури
• Възстановяване на липсващи и увредени зъби с импланти, протези и други

Импланти
Какво трябва да знаем за зъбните импланти - технология, трайност, методи

Имплантология

Имплантите се използват тогава, когато е необходимо заместването на липсващ или увреден зъб. Освен това имплантите осигуряват опорна точка при коронка, мост или протеза. Имплантите се поставят в челюстната кост чрез хирургическа манипулация. Подготовката за поставяне на зъбни импланти изисква специализиран анализ на индивидуалните анатомични особености на пациента.

Понякога се налагат подготвителни манипулации, които да спомогнат за по-добър и траен краен резултат.

Съвременната импланология работи с модерни и високотехнологични материали – най-често титан – които са съвместими с тъканите в човешкото тяло.

Ако изпитвате притеснение как ще се чувствате с импланти – според специалистите след кратък адаптационен период имплантите не се усещат и се възприемат като напълно естествена част от тялото.

 

Избелване на зъбите
Избелването на зъбите може да бъде не само козметична, но и лечебна мярка. Вижте как и кога се прилага.

Технологии за избелване на зъбите

Избелването на зъбите е може би най-широко прилаганата естетична стоматологична процедура през последните десетилетия. Има огромен избор от възможности за избелване на зъбите. Чрез различните процедури за избелване се отстраняват петна или различни видове атипично оцветяване на зъбите, да се коригира значително цвета и да се подобри блясъка.

Избелване на зъбите се постига чрез окисляване на хромогенни материали от свободни радикали на водородния прекис. Най-често избелването се прави или в стоматологични кабинет - със специализирано оборудване и материали или в домашни условия - под насоките и контрола на вашия стоматолог. Домашното избелване се прави като се носят специални шини, изработени според формата на зъбите на пациента. Те се попълват с т.нар. избелващ агент и се прилагат за по няколко часа всекидневно. Обикновено процедурата се прави в рамките на 2-3 седмици.

Независимо от това какъв метод за избелване се избира е важно след това състоянието на зъбите да се поддържа с различни средства, които да стабилизират и запазят крайния видим резултат.

Съществуват различни методи за избелване на зъбите.

Професионално избелване на зъбите

При избелването на зъбите в клинични условия се ползва водороден прекис или кербамиден прекис във висока концентрация. Най–разпространеният избелващ агент е водородният прекис. Използва се в концентрации между 30 - 35%.

Понякога високата концентрация на тези избелващи материали могат да предизвикат дразнене или наранявания на меките тъкани. Това е обичаен страничен ефект, който може да бъде източник на дискомфорт, но обикновено преминава без усложнения и дълготрайни последици в рамките на седмица. Това е причината този метод за избелване да се прилага само в контролирана среда – т.е. в стоматологичният кабинет,  със специална защита на тъканите и лигавицата в устата, под супервизията на лекар по дентална медицина.

Избелването на зъбите в домашни условия разчита на специализирани шини и носенето им със специален избелващ гел. Тези гелове имат висок вискозитет и са така направени, че да са приятни на вкус. Геловете за избелване в домашни условия съдържат прекиси в различни концентрации. За да се изработят специалните шини се взима отпечатък от захапката в контролирана среда (в лекарския кабинет). Самите шини се носят в рамките на час до два часа в прпдължение на седмица.

Сред страничните ефекти на този тип избелване на зъбите е временно повишаване на чувствителността на зъбите. Понякога този дискомфорт може да се неутрализира със специални добавки към избелващите гелове.

Специалистите твърдят, че избелването на зъбите не влияе върху здравината на зъбите в дългосрочен план.

Лечение
Лечебни протези, брекети и информация за различните методи, които се прилагат в стоматологията

Лечение

Oсвен от чисто козметични процедури, естетичната стоматология и оралната хирургия идват на помощ и при неправилно подредени зъби. Проблемните зъби, както и несъответстващите съотношения на челюстиуте и зъбните дъги могат да създадат неприятности в дългосрочен план.

В много случаи кривите зъби затрудняват поддържането на добра устна хигиена, което създава усложнения като кариес, натрупване на зъбен камък, лош дъх, пародонтит и гингивити.

В острата си фаза някои от тези заболявания се проявяват с кървене и болки. Възпалителните процеси могат да засегнат и челюстната кост, като предизвикат пародонтит. Разпределянето на дъвкателното усилие при проблемно разположени зъби също е от голямо значение както за износването на самите зъби, така и за правилната захапка. Ако дъвченето е неравномерно се претоварват само определени участъци и зъби, докато останалите не участват в действието и на практика не функционират. Изкривяването може да бъде усложнено и от различни влияния, които обикновено не въздействат на зъбите – език, устни и дори срещуположните зъби могат да предизвикат ветрилообразно разместване с разстояние между зъбите. Тяхното лечение е свързано със сложни и продължителни процедури за възстановяване на подредбата на зъбите.

Ортодонтско лечение

Колкото по-рано бъдат засечени проблемите, толкова по-леко и безпроблемно е тяхното лечение. При децата с диагностицирани ортодонски проблеми започването на лечение е добре да започне между 7 и 9 годишна възраст. Първата фаза на ранното лечение обикновено се провежда със снемаеми или постоянни ортодонтски апарати.

Лечение с брекети

При лечението с брекети пациентът преминава през няколко етапа.

В първата фаза лечението има основно ортопедичен ефект. Неговата цел е да балансира силите между езика и лицевите мускули и да спомогне за подобряване на зъбния, лицевия и челюстния растеж. При по-леки случаи значително подобрение може да настъпи още с ранно лечение с апаратчета.

Във втората фаза на лечение с брекети се направлява растежа на челюстите и се коригират несъответствията. Този етап обикновено започва на 10-12 г. при момичетата и 12 до 14 г. при момчетата.

Какво всъщност представляват брекетите?

Брекетите представляват малки скоби, които се закрепват за зъба с помощта на специално фотополимерно лепило. Всеки брекет има каналче (улей). През него минава стягаща се еластична дъга, която обхваща зъбната редица изцяло. Дъгата променя положението на всеки зъб в трите основни равнини. По този начин ги подрежда един до друг в правилна зъбна редица.

Нивото и силата на стягане брекетите се определя индивидуално от ортодонт. Прегледите са чести заради нуждата от фина корекция на натиска. Дебелината и напречните сечения на брекетите за всеки зъб могат да са различни. Някои са тънки, по–дебели, още по–дебели, а според формата си могат да аса кръгли, правоъгълни, квадратни. Те могат да се сменят в различните етапи на лечението, в зависимост от нуждите на пасиента.

Ортодонтското лечение няма горна граница. Лечението може да започне не само в ранна възраст, но и при възрастни. Когато обаче челюстта е окончателно развита може да се оказва влияние само върху зъбите, а не върху челюстната кост.

Видове брекети

Някои от най-разпространените видове брекети за ортодонтско лечение са метални, порцеланови и сапфирени.

Металните брекети са много ефективни и най-често изполвани в ортодонтията. Други техни предимства са цената и лесната работа по поддържане. Те са видими, което ги прави лесни за почистване при децата.

Порцелановите брекети визуално са по-добрият избор, тъй като са по-трудно забележими. При тях обаче триенето между скобата и дъгата е по–голяма, което прави придвижването по-бавно.

Цената на лечението с брекети се определя индивидуално в зависимост от нуждите на пациента и сложността на процедурата.

Протезиране

Протетичната дентална медицина се занимава с лечение и възстановяване на дефектите на отделен зъб, както и на зъбните редици, при пълно обеззъбяване. Протетичната стоматология се занимава и с т.нар. парафункционални изменения – абразия, бруксизъм и бруксомания. За най-доброто възстановяване на дъвкателната функция, говор и естетика, се изготвя индивидуален лечебен план за всеки клиничен случай. Възстановяването може да стане с подвижно или неподвижно протезиране. 

Профилатика
Какво можем да направим за да предпазим зъбите и венците от вредни влияния

Профилактика на красивата усмивка

Грижите за зъбите започват от ранна възраст.

При децата здравите млечни зъби имат голямо значение за правилния дъвкателен процес и за правилното местоположението на постоянните зъби. Поддръжката на добра устна хигиена предпазва от увреждане, кариес и други проблеми. Освен че могат да причинят проблеми и болка, тези състояния нарушават и естетиката, като потъмняват, развалят и разрушават зъбите ако не се лекуват.

Какво причинява кариеса?

Най-честото заболяване на зъбите е кариесът. Той се появява тогава, когато остатъците от високовъглехидратна храна между зъбите се разграждат до киселини от бактериите на устната кухина, като по този начин разяждат емайла на зъба. Образува се малка дупчица (кариес), която обаче може да се увеличи и доведе до серизни разрушения на зъба.

Какво представлява гранулома?

Появява се в корена на зъба като хронично възпаление. Грануломът може да стане причина за сериозни заболявания на организма. Добрата устна хигиена е решаваща в случая. Миенето на зъбите и използването на конец за зъби намалява значително времето на съприкосновение на зъбите с кариогенни (кариесообразуващи) храни и остатъци от храни.

Профилактичните прегледи

Профилактичните прегледи трябва да се правят на периоди от максимум 6 месеца. Редовните профилактични прегледи спомагат евентуалните проблеми на зъбите да се лекуват в много ранен стадии и да не се стига до усложнения.

 

Превенция
Как да запазим резултатите от естетичните процедури на зъбите по-дълго

Устната кухина е естествена среда на повече от 300 различни вида микроорганизми. За да поддържате добрата си усмивка и хигиена на устата и зъбите е добре да се прилага редовно и продължително миене на зъбите. Това е основата на доброто орално и дентално здраве и е от голяма важност за предотвратяване на кариес, както и на заболявания на венците и различни усложнения, които се предизвикват от лошата или недостатъчна устна хигиена.

Почистването и грижата за зъбите и устата е важен елемент и от последващата грижа след различни козметични процедури като избелване на зъбите или различни хирургични или ортодонтски операции. Добрата хигиена ще направи резултатите, постигнати от вас и вашият стоматолог по-трайни и вие ще можете да се радвате на добро общо здраве и неотразима усмивка.

Вижте повече специализирани съвети и информация за това как ефективно и оравилно да почиствате вашите зъби в свързаните статии в секцията Вижте повече в края на този материал.

Няколко съвета за поддържане на добра устна хигиена:

• Мийте зъбите най-малко 3-4 минути.
• Сменяйте четката за зъби на всеки 3 месеца.
• Четкайте зъбите си най-малко два пъти на ден. Най-добре е да почиствате зъбите непосредствено след всяко хранене. Ако добиете този навик ще си спестите много проблеми със зъбите изобщо и ще се радвате на по-добро дентално здраве.
• Използвайте паста за зъби с флуор.
• Не натискайте прекалено силно по време на миенето на зъбите – така може да увредите емайла и да раздразните венците.
• Избягвайте употребата на твърди четки за зъби.
• Използвайте конец за зъби и вода за уста
• От време на време използвайте таблетки, които оцветяват плаката: така можете да видите дали сте почистили добре зъбите. Продават се в повечето аптеки

Вижте повече
Вижте повече информативни статии за естетична дентална медицина в MediKa.bg

Вижте повече информативни статии за естетична дентална медицина в MediKa.bg

Моля изчакайте!