Грижа за зъбите при децата

Ранното идентифициране на потенциалните проблеми и прилагане на превантивните мерки предпазват от усложнения и нужда от по-сериозно лечение на зъбите на децата.
Начало        

Грижата за зъбите при децата е истинско предизвикателство. Тя започва още от появата на първото зъбче и изисква специално внимание и грижи. Ранното идентифициране на потенциалните проблеми и прилагане на превантивните мерки предпазват от усложнения и нужда от по-сериозно лечение на зъбите на децата. Задължително условие са редовните прегледи при лекар по дентална медицина и създаване на навици за поддържане на добра орална хигиена.

Кога да започнем да водим детето на зъболекар?

Ако детето свикне от рано и има добър първоначален опит с посещения при зъболекаря, това ще спомогне значително за по-добрата профилактика и евентуално лечение на по-късен етап от живота. Профилактичните прегледи в ранен стадий не са така травматични за малчуганите както намесата при лечение на вече възникнал проблем. Чрез създаване на навици на детето то ще бъде по-спокойно при последващите посещения при стоматолога.

Посещението на детски зъболекар може да се направи след първата годинка. Между 1 и 3 години някои деца развиват т.нар. ранен кариес. Той може да предизвика сериозни усложнения, развива се бързо, много често скоро след пробиването на първите зъби и понякога обхваща цели групи от зъби.
Лоша практика е да се води детето на лекар едва когато се появят проблеми със зъбите. Все още съществува и заблудата, че временните зъби няма смисъл да се лекуват или дори преглеждат. За щастие все повече родители се информират надеждно от специалисти и с помощта на утвърдени източници в интернет.

Значението от ранната превенция и навременното лечение на временните („млечни“) зъби при децата е от особена важност поради следните причини:

• съществува риск от заболяване и увреждане на подлежащия постоянен зъб
• някои нелекувани проблеми могат да доведат до риск от лицево-челюстни деформации
• нелекуваните дентални проблеми при децата могат да доведат до нарушена лицево челюстна естетика, нарушения в храненето и говора

Основите (зародишите) на постоянните зъби са разположени в челюстната кост, в близост до или под корените на временните зъби. Известно е, че млечните зъби имат по-слабо минерализирани твърди тъкани. Това е и основната причина кариозният (причиняващия кариес) процес да протича много по-бързо при детските зъби, отколкото при възрастните. Кариесът при децата лесно може да се усложни и да предизвика пулпит и периодонтит, като засегне и подлежащата челюстна кост, в който от своя страна се намира и основата (зародишът) на постоянния зъб.

Частичните разрушения и кариеси при млечните зъби често са причина за намаляване на разстоянието между тях. В последствие това може да компрометира нормалното развитие на постоянните зъби и да причини изкривявания и деформации на челюстта.

Първа среща със зъболекаря

Добре е първото посещение при зъболекар да се проведе между 13-14 месец – тогава се проследява пробиването на зъбите. Окончателно съзъбието се оформя между втората и третата годинка. През това време е от изключителна важност да се извършва проследяване и флуорна профилактика без прекъсване. В тази възраст се отстраняват и вредните навици на децата - смукане на пръст, биберон и други предмети.

В периода между 3 и 6 г. зъболекарят следи за състоянието и развитието на зъбите, както и за изменения на челюстта.

Колко често да водим детето на зъболекар?

Редовните профилактични прегледи са от огромно значение за денталното здраве на вашето дете. Препоръчително е посещението при зъболекар да се извършва на всеки шест месеца. Това спомага ранната диагностика и навременното лечение на кариесите или други състояния.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!