Услуга

Гинекологичната ендокринология се занимава с различните нарушения в яйчниковата и репродуктивната функция при жената вследствие от ендокринно-хормонален дисбаланс
бременна

Гинекологичната ендокринология е дял на гинекологията, който се занимава с различни нарушения, които настъпват в яйчниковата и репродуктивната функция при жената като следствие от смущения в ендокринно-хормоналния дисбаланс. Много от причините за настъпване на състояние на стерилитет у жената може да се дължат на специфична и често недиагностицирана ендокринна (т.е. хормонална) патология.

Част от състоянията, адресирани от тясната медицинската специалност на гинекологичната ендокринология, са:

• поликистозен яйчников синдром
• аменорея
• акне
• абнормно повишено окосмяване или т.нар. хирзутизъм
• усложнения при предменструалния синдром
• различни менструални разстройства
• преждевременен климакс
• лечение на симптомите на хормонални заболявания на женската репродуктивна система

Естроген и прогестерон са двата полови хормона, които играят определяща роля в женското тяло.

В гинекологичната ендокринология се извършва хормонозаместителна терапия (в предменопаузата и менопаузата), прилагана за овладяване на характерните симптоми на менопаузата. Терапията има за цел да замести хормоналното производство на женския пол, което след настъпване на климактериума обичайно се преустановява.

Хормонозаместващата терапия позволява възстановяване на естрогена и прогестерона до нормални за човешкия организъм нива.

Гинекологичната ендокринология се занимава и с менструалните смущения, неправилните маточни кръвотечения, повишаването на теглото (затлъстяване) и метаболитен синдром.

Метаболитния синдром се характеризира като комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма. Състоянието увеличава значително риска от последващо развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Специалистите по гинекологична ендокринология се занимават и с лечението на хирзутизъм – състояние, определяно като прекомерно или повишено окосмяване у някои пациенти от женски пол, появяващо се на места, където подобно окосмяване принципно липсва или пък е изразено в слаба степен.

Хирзутизмът е наричан още окосмяване от „мъжки тип“, тъй като засяга такива части от тялото като брадичката, областта над горната устна и зоната под ушите, ареолите на гърдите, корема, гърба, бедрата, както и пръстите на ръцете.

Гинекологичната ендокринология още се занимава и с различните нарушения във функциите на щитовидната и надбъбречната жлеза.

2015-11-11T11:38:56+01:00
Моля изчакайте!