Услуга

Гастроентерологията е област от вътрешните болести. Тя се занимава с диагностиката, неоперативните терапии и превенцията на болести на стомашно-чревния тракт.
Гастроентерология

Гастроентерологията е област от вътрешните болести. Тя се занимава с диагностиката, изследването, лечението, неоперативните терапии и превенцията на болести на стомашно-чревния тракт.

Някои от важните гастроентерологични заболявания са:

• язвите (язва на стомаха, язва на дванадестопрътника)
• тумори на стомашно-чревния тракт
• болестни състояния на черния дроб (като цироза на черен дроб и хепатит)

Други основни гастроентерологични заболявания са различни болести на червата като възпалителните чревни заболявания – такива например са болестта на Крон (Morbus Crohn) и улцерозният колит (Colitis ulcerosa).

Друга, по-голяма група заболявания са т.нар. нарушения на храносмилането (диспепсия).

Диагностиката и терапията на гастроентерологичните заболявания може да се извърши по различни начини и с различни лабораторни (и други) методи, например ендоскопски - гастроскопия или колоноскопия.

Различните нарушения на функциите на храносмилателната система често налагат специфични изследвания на нарушената функция. Сред най-често прилаганите такива изследвания са например измерване на налягането (манометрия) или изследване на времето за преминаване през стомаха, тънкото или дебелото черво.

Специалистите, занимаващи се с тази медицинска специалност се наричат гастроентеролози. Гастроентерологът е лекар, завършил обща медицина и след това специализирал допълнително в тясната област на гастроентерологията.

 

2015-12-12T18:51:05+01:00
Моля изчакайте!