Въпроси и отговори за уврежданията на предните кръстни връзки на коляното

Какво се случва при увреждане на предните кръстни връзки? Най-честата причина за увреждане на предни кръстни връзки е високоенергийна травма, обичайно получена чрез внезапна промяна на скоростта, рязко спиране, усукване, разтягане на коляното. При това увреждане коляното става нестабилно, което поражда сериозно затруднение на движението и повишава риска от артрит и хрущялни разкъсвания.
Начало        

Какво представляват уврежданията на предните кръстни връзки?

Сред най-честите проблеми, които засягат коляното и неговата става, са травмите на предните кръстни връзки. Тези връзки (ПКВ) представляват един от четирите лигамента, отговорни за стабилността на коляното. Връзката се състои от издръжлива влакнеста съединителна тъкан. Функцията и е да контролира движенията напред и назад, като ограничава ставната подвижност.

Вижте още по темата в MediKa.bg - Травматични увреждания на кръстните връзки на коляното

Какво се случва при увреждане на предните кръстни връзки?

Най-честата причина за увреждане на предни кръстни връзки е високоенергийна травма, обичайно получена чрез внезапна промяна на скоростта, рязко спиране, усукване, разтягане на коляното. При това увреждане коляното става нестабилно, което поражда сериозно затруднение на движението и повишава риска от артрит и хрущялни разкъсвания.

Как възникват уврежданията на предни кръстни връзки?

Най-често такива травми се причиняват при спортни инциденти, както и при пътно-транспортни произшествия. Сред рисковите спортове са футбол, ски, сноуборд, баскетбол, бягане, катерене и други.

Колко сериозен е този проблем?

При обща нестабилност на коляното, причинена от увреждане на предни кръстни връзки пациентите се оплакват от усещане, че коляното се мести напред под тежестта на тялото, което от своя страна създава сериозен дискомфорт при извършване на обичайни ежедневни дейности и движение. Това „изместване“ често причинява сериозно увреждане на хрущяла в коляното, както може и да спомогне за последващо развитие на артроза на колянната става, хрущялни разкъсвания и дегенерации на тъканите.

В риск ли съм от увреждане на предни кръстни връзки на коляното?

Определени фактори съдействат за увреждането на предните кръстни връзки. Накратко обаче – почти всеки може да бъде засегнат от такава травма. Практикуващите определени спортове са в по-голям риск от останалите. Друг важен и определящ фактор за увреждане на предните кръстни връзки е полът. Статистически пациентите от женски пол страдат от увреда на ПКВ средно 8 пъти по-често от мъжете.

Какви са най-честите симптоми при скъсване на предните кръстни връзки на коляното?

Някои от основните първоначални симптоми са:

• Изместване на подбедрицата в предна посока
• Изпукване на ставата (в момента на получаване на травмата)
• Оток и рязко подуване
• Силна болка при движение

В първите 3-6 месеца след травмата се наблюдават следните симптоми:

• Обща нестабилност на травмираното коляно
• Болка при натоварване
• Болка при завъртане или усукване на ставата
• Пукане на ставата при движение
• Отоци при движение или натоварване

Какви мерки да предприема? Към какъв лекар да се обърна?

Травмите на предните кръстни връзки понякога са трудни за диагностициране веднага след получаването им. След намаляване на отока, справяне с болката и мускулния спазъм се правят необходимите изследвания, които да потвърдят или отхвърлят диагнозата.

Обърнете се към лекар – специалист ортопед-травматолог.

Какви изследвания са нужни?

Вашият лекуващ лекар ще ви препоръча най-подходящото лечение и ще проведе и супервизира нужните образни или други изследвания. Важно е да се знае, че в много случаи за диагностиката на тази травма е нужнен само рентген или скенер, но в по-сложни условия може да се наложи и назначаване на ядрено-магнитен резонанс.

Провеждат се още изследвания като теста на Лахман, тест “предно чекмедже”, ротаторен тест, проверяват се костите и ставите за абнормно движение на тибия, клик (прещракване) в ставата, наличие на течност в коляното и други.

Обикновено са нужни рентгеново образни изследване (снимка) на коляното, както и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и томография за оценка на състоянието на лигаментите, менискуса и хрущяла.

Често ЯМР може да не се налага – тогава, когато симптомите са ясни, видими и категорични.

Задължителна ли е операцията?

Дали се налага операцията при увреда на предните кръстни връзки зависи от много и комплексни фактори. При някои пациенти прогнозата е добра и те могат да изпълняват ежедневните си движения и дейности без реконструктивна операция.

Някои от факторите, от които може да зависи решението да се прави или не операция, са възрастта на пострадалия, общата нестабилност на коляното, съпътстващите заболявания или стари травми.

Някои от основните фактори, които се взимат предвид са:

• ниво на ставна нестабилност
• наличие на други свързани травми и увреждания
• ниво на базисна и професионална физическа активност
• индивидуалните очаквания на пациента
• възможността и готовността на пациента за активна следоперативна рехабилитация

В много случаи заради определено нефизиологичното движение в колянната става в следствие на увреждане на предни кръстни връзки се развива бавно прогресиращо последващо увреждане и на хрущяла. Ако това състояние не се лекува то може да засегне функцията на травмираната става. Това ще доведе до деформация и често до трайно инвалидизиране.

Хирургично лечение, реконструкция на предни кръстни връзки

Оперативното лечение и реконструкция на предни кръстни връзки на коляното най-често се предприема едва след като мине най-малко седмица след непосредствената травма. По този начин се постига по-добра успеваемост. Чрез отлагане на процедурата с до няколко седмици се позволява на възпалението и отока да намалеят, да се увеличи мобилността, като така се подобрява и следоперативното възстановяване.

Повечето разкъсвания и увреждания на предните кръстни връзки никога не могат да бъдат напълно и изцяло възстановени. За тотално възстановяване може да се говори при пълно премахване на разкъсаната връзка и подмяната с нова, здрава тъкан. Разкъсаните краища не могат да се свързват така, както е при други оперативни интервенции.

Как се прави реконструкция на разкъсани предни кръстни връзки?

Обичайно се ползва част от друг лигамент или сухожилие и се замества увредената връзка.

Сред опциите за реконструкция са:

• ползване на (част от) пателарен лигамент;
• ползване на сухожилие от задните мускули на бедро
• ползване на присадък от донор

Рехабилитация след операция на кръстни връзки на коляното

Рехабилитацията е изключително важен аспект в постоперативната грижа за увредена предна кръстна връзка. Следоперативните процедури са абсолютно задължителен фактор за успех и възстановяване на травмираното коляно.

Рехабилитацията включва физикална терапия, домашна програма за възстановяване и упражнения. Понякога е възможно комбиниране с медикаментозна терапия. Болшинството от пациентите се възстановяват напълно, включително професионалните спортисти. Все пак в някои случаи пациентите могат да се оплакват от различни смущения в общото състояние като болка, усещане за скованост и ограничение на движението.

Възстановителен период

След операция пациентите ползват патерици и помощни средства за период от 3 до 5 седмици. Провежда се рехабилитация с фокус - контрол на отока, раздвижване и повишаване подвижността на ставата, както и възвръщане на силата на отслабените мускули.

Нормална активност се възстановява за 2-4 месеца след операция. При спортисти, които практикуват спорт със силни натоварвания в колената, този възстановителен период се повишава на до 6-9 месеца. Повече от 90% от лекуваните пациенти се връщат към нормална активност след операцията.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!