Въпроси и отговори за ракa на простатата

Какво представлява, какви са симптомите, как се открива и лекува карциномът на простатата и още отговори на важни въпроси за мъжкото здраве
Начало        

Какво представлява ракът на простатата?

Ракът на простатната жлеза е злокачествено заболяване. То се развива най-често при мъжете над 50. Смята се за едно от най-коварните туморни заболявания, тъй като симптоми често липсват в началото. Изключително важно за ранната диагностига е ежегодното профилактично посещение при лекар специалист за пациентите в рискова възрасти! Ранното откриване на простатния рак подобрява прогнозата значително.

Какво представлява простатната жлеза?

Простатата е жлеза, важна част от половата и репродуктивна система на мъжа. Намира се под пикочния мехур и е в допир с крайната част на ректума (дебелото черво). В простатната жлеза завършват семепроводите на тестисите, по които се придвижват сперматозоидите.

При еякулация сперматозоидите се смесват със секрета на простатата и така образуват спермата. Мускулните влакна в простатата спомагат за семеизхвърлянето. Простатата участва и в преноса на урината - през нея преминава уретерът (уретрата).

Здравата простата е с размера и формата на кестен.

Как се развива ракът на простата?

Накратко, ракът на простатата представлява израждане на нормалните клетки на простатната жлеза. Тези промени нарушават функцията на клетките, след което те започват да се размножават (делят) безконтролно. Степента на злокачественост се измерва с т.нар. Сбор на Глийсън* (Gleason Score).

В началните стадии на зобляването туморът често е с малък размер и се намира само в простатата. С напредване на процеса може да се образуват разсейки и туморът да се разпространи извън жлезата, като засегне близките тъкани и органи.

Ракът на простатата нерядко засяга лимфните възли и костите.

От какво се причинява?

Определянето на точните причини, влияещи за появата и развитието на злокачествени заболявания (включително и тези на простатата) не е докрай изяснено. Същата е ситуацията и с карцинома на простатата – учените не са категорични какво точно е онова, което кара нормалните здрави клетки да се израждат и да образуват тумори.

Разбира се, учените се обединяват около няколко теории – най-разпространената от които е хормоналната. Според нея ракът на простатната жлеза се развива под влиянието на половите хормони на мъжа. Известно е, че хормоналните препарати повлияват успешно заболяването.

Знае се също, че хроничните инфекции (т.нар. неспецифични инфекции) на простатата и някои вируси (сред които Херпес от втори тип и CMV) имат връзка с заболевамостта от рак на простатата.

Възрастта е най-големият рисков фактор при развитие на простатен карцином. На възраст между 80 и 90 години рискът от поява на карцином е изключително висок - до 90%.

Фамилната анамнеза и наследствена предразположеност към туморни заболявания също увеличава драстично риска от развитие на рак в напреднала възраст.

Известно е, че европеидната раса е значително по-засегната от усложнения, свързани с туморите на простатната жлеза. Сред факторите на средата са и тютюнопушенето, изложеност на радиация и производствени лъчения.

Какви са болестните промени при простатен карцином?

Нивото на злокачественост на простатния карцином се определя от степента на диференциация, т.е. до каква степен туморните клетки приличат на нормалните здрави клетки в огранизма.

Колкото приликата на туморните клетки е по-малка със здравите, толкова по-агресивно и злокачествено е заболяването.

За да степенуват коректно тежестта на злокачественост на раковите клетки, лекарите ползват хистологична класификация, позната като *Сбор на Глийсън (Gleason Score).

• Сбор на Глийсън (степен 2 – 4) високодиференциран карцином с добра прогноза
• Сбор на Глийсън (степен 5 – 7) – умерено диференциран карцином
• Сбор на Глийсън (степен 8 – 10) – ниско диференциран карцином с преобладаваща неблагоприятна прогноза

Сред най-широко използваните класификация за стадия на туморния процес TNM – тази класификация отразява ангажираност на простатата, разпространение в лимфните възли, както и метастазиране на тумора в отдалечените органи.

Какви са симптомите при рак на простатата?

Ракът на простатата протича почти без ранни симптоми. Симптомите при карцином в много случаи са свързани със характерни смущения в уринирането – по-слаба струя, по-често и по-трудно уриниране. Заболяването се свързва и с дълбока болка в таза, разпространяваща се към опашната кост и ректума.

Често първи симптоми се наблюдават едва след метастазиране на тумора в костите. Засегнати са най-вече плоските кости, ребрата, таза. Характерни са болките и фрактурите на засегнатите кости, както и лесна уморяемост, липса на апетит, отпадналост, тромбофлебити и други съпътстващи усложнения.

С какво може да се обърка карциномът на простатата?

Някои заболявания имат сходни симптоми с тези на простатния карцином. Някои от по-важните от тях са:

• Хроничен простатит
• ДПХ - Аденом на простатата
• Туберкулоза на простатата
• Наличие на конкременти в простатата

Как се лекува ракът на простатата?

При лечението на простатен карцином се използват много и различни терапевтични методи. Лечението се дели на медикаментозно, оперативно-хирургическо, лъчево и брахитерапия.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!