Датски учени искат ограничаване продажбата на ибупрофен. Нови изследвания доказват вредата от него.
vreden li e ibuprofenut

Датски учени искат ограничаване продажбата на ибупрофен. Нови изследвания доказват вредата от него.

Ново датско проучване потвърди, че болкоуспокояващото ибупрофен повишава риска от увреждане на сърцето. Според изследването на Университета в Копенхаген, при редовен прием на нестероидни противовъзпалителни средства се повишава рискът от сърдечен арест с цели 31%. Сред тези медикаменти, освен ибупрофенът, попадат и други популярни медикаменти срещу болка, които могат да бъдат закупени свободно от всяка аптека.

Данните от изследването са публикувани в European Heart Journal. Те за пореден път доказват, че едни от най-популярните и достъпни обезболяващи, които пазарът предлага, могат да доведат до сериозни здравни проблеми. Миналата година до същия извод достигнаха и учените от престижния Британски медицински журнал. Те доказаха, че медикаментите от тази група значително повишават риска от сърдечна недостатъчност. А първите изследвания за потенциалната вреда на тези медикаменти върху сърдечнно-съдовата система са отново от Англия и са проведени още от 2006 г.

Учените от Дания са анализирали данните от медицинските картони на над 29 хиляди кардиологични пациенти през последните 10 години. Така установили, че пациентите, които пият редовно нестероидни противовъзпалителни средства, имат по-често проблеми със сърцето При тях били зачестили и леченията в болнични заведения.

Специалистите от изследването призовават да се наложат ограничения на свободната продажба на ибупрофена и на другия особено популярен и по-силен продукт - диклофенака. Според  на резултатите от проучването рискът за сърдечен арест при приемане на диклофенак е 50%.

Освен рискове за сърцето, в други изследвания, двете лекарства са свързани и с предизвикване на свиване на артериите, аритмия, високо кръвно налягане, инсулт и сърдечен удар.

'Продажбата на тези медикаменти без рецепта и без каквато и да е консултация с лекар кара хората да вярват, че са безвредни. Но това не е вярно', предупреждава проф. Гунар Гисласон - ръководителят на научния екип, провел изследването, Той препоръчва пациенти с установени сърдечно-съдови проблеми да избягват нестероидните противовъзпалителни. Здравите хора пък трябва да ограничат ибупрофена до най-много 1200 мг на ден и да пият диклофенак, само ако им го предпише лекар-специалист.

Източник: Dnevnik.bgПубликувано от : Анна Аспарухова
2017-03-22T06:10:24+01:00

Онлайн репутация за Статия

Полезно 100.00%

Мнения, коментари и оценка за Вреден ли е ибупрофенът?

мнение за Вреден ли е ибупрофенът? от Веселин Димитров

Впечатления:

В последните дни все повече се говори и се представят доказателства за това, че ибупрофена е изключително вреден и натоварващ организма на човека.

100%
Съвети:

Според мен трябва да се направи много добър специализиран материал за този тип лекарства, за да се запознаем подробно за тяхното действие.

Репутация
Полезно
Моля изчакайте!