Видове остеохондроза

Какви са най-разпространените видове остеохондроза
Начало        

Остеохондрозата е наименование, под което се обединява дегенеративни заболявания, които засягат ставния хрущял и нормалното формиране на костите. Тези заболявания се наблюдават на различни места и се срещат както при деца, подрастващи и младежи, така и при възрастни – предимно над 50-годишна възраст.

Все още има редица неизяснени въпроси относно причините за възникването на заболяванията от този тип. Най-често се обсъжда влиянието на различни фактори, сред които токсични, инфекциозни, метаболитни. Знае се със сигурност, че един от отключващите механизми на остеохондрозата е остра или хронична травма в засегнатата област. За развитие на болестта спомагат и системното физическо натоварване, но лекарите подчертават и важността на индивидуалното развитие при снемане на анамнеза.

Специалистите обаче са единни по отношение на патогенезата на заболяването: основната причина за него е смущение в кръвотока, който има функция да изхранва костта. От това нарушение произтича и характерното увреждане на хрущялна и костна тъкан.  Влошеното кръвоснабдяване (или понякога пълната му липса) води до некроза на костта. Това е основната причина за формирането на патологични фрагментации в зоната на осификация на хрущяла. Заболяването протича по характерен механизъм, в който в последствие костните фрагменти се резорбират и кръвотока се възстановява. Формирането на допълнителна съединителна тъкан и патологичното вкостяване обаче могат да са причина за трайна болезнена деформация на засегнатите стави и структури.

Заболяването протича в няколко основни фази, като клиничната картина варира от такава без ясно проявени симптоми до състояние, което може да завърши със сериозна инвалидизация. Сред най-разпространените оплаквания са силна болка и ограничено движение в областта на засягане.

Къде се развива на остеохондроза?

Най-честите локализации на остеохондроза се определят като ставни, извънставни и такива, засягащи гръбначния стълб. Пример за първата група са болестта на Лег-Калве-Пертес (Legg-Calvé-Perthes), която засяга главата на бедрената кост. Към този вид се отнася и болестта на Фриь-Кьониг (Fritz Konig) в колянната става. При болестите на Кьолер и Фрайберг (Köhler-Freiberg) са засегнати костите в областта на ходилото. В горните крайници се описват различни прояви на остеохондроза. Сред тях са болестта на Панер (Panner), Хаас (Haas), както и други усложения в областта на раменната става. Към тази група спадат и болестта на Хегеман (Hegemann) и Брайлсфорд (Brailsford), които касаят раменната и лъчевата кост в лакътната става. Заболяването може да се развие и в дисталния край на лакътната и лъчевата кост. Среща се и в костите на китката, дланта и фалангите на пръстите. Като пример за осетеофитно заболяване, протичащо извън ставите може да се посочи болестта на Осгуд-Шлатер (Osgood-Schlatter), засягаща областта на големия пищял, както и болестта на Шойерман (Scheuermann), която се проявява в гръбначния стълб. В настоящата статия ще разгледаме най-разпространените вариации на заболяването и ще представим синтезирана информация за техните причини, симптоми и протичане.

Остеохондроза на прешлените на гръбначния стълб

Вертебрална остеохондроза

Симптомите при остеохондроза на гръбначните прешлени доста наподобяват тези при дискова херния (дископатия). Основното оплакване е силна болка в засегнатата област. На-често засегнатите области са в шията или в долната част – пояса. Болката е остра, засилва се при движение и се разпространява по хода на нервите, като се предава и по продължение на ръката или по цялата дължина на седалищния нерв. Наблюдава се твърда и напрегната мускулатура в засегната зона – това се явява естествена защитна реакция на организма, която има за цел да „блокира“ засегнатите междупрешленни стави чрез силно болезнени контракции. При по-тежките случаи това може да доведе до редица усложнения, като изкривяване на гръбначния стълб – състояние, познато като „защитна сколиоза“. При остеохондроза на поясните прешлени се наблюдава усилване на болката в кръста при изпънато коляно. Наблюдава се намалена сетивност на кожата по външната повърхност на бедрото и подбедрицата.

Ювенилен остеохондрит

Остеохондроза на главата на бедрената кост, Болест на Лег-Калве-Пертес

Остеохондрозата на главата на бедрената кост (osteochondritis coxae juvenilis) е известна още и като „асептична некроза“. Позната е още като ювенилен остеохондрит, coxa plana или асептична некроза.  Болестта на Пертес е най-често разпространената и най-сериозна остеохондроза. Това се дължи на важността на главата на бедрената кост за нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат. Заболяването се среща по-често при момчета, обикновено след 7-8 годишна възраст. Симптомите при заболяването могат да бъдат трудно различими в началната фаза. Засегнатите се оплакват от лесна уморяемост, лека болка, която може да се усилва при натоварване. В последствие може да се появи накуцване. Установяват се ограничени движения на ставата и последващо отслабване на мускулатурата на бедрата. Остеохондроза на стъпалото Остеохондрозата на стъпалото може да засегне ладиевидната кост или деликатните метатарзални кости. Отново най-често срещано е при момчета в ученическа възраст. Сред основните симптоми на заболяването са оток, болки в областта на засегнатата става. Болезнената симптоматика може да се засилва при движение. Появява се куцане. Болката при остеохондроза на метатарзалните стави се разпростира към пръстите на краката. Тези болки се засилват значително при движение или натиск върху засегнатата става. При рентгенова снимка се виждат характерни изменения в ладиевидната или метатарзалните кости на стъпалото. 

Остеохондроза на китката

Болестта на Кинбьок (Kienböck)

Остеохондрозата на китката засяга най-често онези, които страдат от чести микротравми в областта на китката, особено такива, които засягат полулунната кост. Най-разпространените симтоми са обичайните – оток и наличие на болка, която се засилва при движение. На рентгеновата снимка се наблюдава изтъняване на костта,както и появата на петнисти разрехавявания и уплътнения. В последствие се наблюдават и артрозни промени.

Ювенилна кифоза

Болест на Scheuermann

Патологичният процес при болестта на Шойерман е съсредоточен в предната част на прешлените на гръбнака. Засегнати са най-често гръдните (между пети и единадести) прешлени. Проявява се в младежката възраст около пубертета, засегнати са предимно момчета. Заболяването започва неспецифични оплаквания – такива могат да бъдат лесна уморяемост, неразположение, тъпа болка в гърба, която се засилва при активно движение.  Развива се постепенно прогресираща кифоза. Това дава отражение върху развитието на целия гръден кош, което протича с характерно изпъкване на раменете, както и с изпъкване на лопатките напред. Рядко се регистрира неврологичен дефицит. Причината за болестта се явява нарушеното кръвоснабдяване в осификационно ядро на прешлените. Това е причина за влошено вкостяване, което в последствие променя формата на прешлените. Те добиват трапецовидна форма, което е причина за кифозата. Заболяването се отразява и на междупрешленните дискове, в които може да се наблюдават дегенеративни промени. Сред усложненията на това състояние е формиране на Шморлови телца, което се дължи на проникването на субстанцията от дисковете в костта на прешлена. Състоянието се диагностицира с помощта на образна диагностика, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, рентгенография. Терапията е ефективна, но само при ранно откриване на заболяването. В тежки случаи с усложнения често се налага прилагане на имобилизация с помощни средства като гипсов корсети, обездвижващи шини и др. В тежките случаи, които не се повлияват от конвенционални методи се прибягва до оперативна намеса.

Остеохондроза на тялото на прешлена

Болест на на Калве (Calve)

Болестта на Calve е вид остеохондороза, която засяга тялото на прешлена. Обичайно се проявява в ранна детска възраст. Болестните промени се дължат на смущения в кръвоснабдяването, поради което настъпва некроза и деформация (смачкване) на прешлена. В следствие на това се наблюдава значително намаляване на размерите на прешлена (до няколко пъти),, което от своя страна води до кифоза. Възможно е да бъдат засегнати един или повече прешлени. Симптомите протичат с оплаквания от болка в гърба. Образната диагностика показва данни, които се различават от тези при случаите на Шийерман.

Остеохондроза на колянната става 

Болест на Фриц-Кьониг (Fritz-König)

Болестта на Фриц-Кьониг най-често се наблюдава при мъже в млада възраст. Остеохондрозата засяга долния край на бедрената кост, който формира колянната става. В следствие от некротичните процеси в тези случаи често се образуват костни фрагменти – познати като „ставна мишка”. Това е и повода понятието „дисериращ остеохондрит“ да се свързва именно с Фриц-Кьониг. Оплакванията са свързани с прояви на болка, а с навлизането в следващите фази на болестта се отделя костен фрагмент и се установява и блокаж на движението.Лекува се консервативно, но в случаите на костна фрагментация се налага оперативна хирургическа намеса. 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!