Бионичен имплант за пациенти с парализа контролира екзоскелет

Това е една от многото иновации, разработени в последните години, за да позволят на парализирани пациенти да контролират движенията си с помощта на сложна технология, предаваща електроимпулси чрез мисълта
Начало        

През 2016 екип от австралиийски учени е супял да разработи и създаден бионичен мозъчен имплант, който позволява на пациенти с цялостна тежка парализа да контролират екзоскелет чрез мисълта си. Информацията за разработката бе оповестена в сп. 'Sciences et Avenir' и цитирано от БТА.

Това е една от многото иновации, разработени в последните години, за да позволят на парализирани пациенти да контролират движенията си с помощта на сложна технология, предаваща електроимпулси чрез мисълта.

Бионичният имплант носи името Stentrode и е създаден от учени от катедрата по Невронауки в университета на Мелбърн. „Функцията му наподобява миниатюрен гръбначен мозък“, обясняват специалистите от екипа.

Имплантът би трябвало да позволи на пациенти с цялостна тежка парализа да могат да контролират с мисълта си външни протези и екзоскелети.
Още в началото на миналата година първите официални резултати от извършените тестове с животни са били „удовлетворителни“. Първите свидетелства за постиженията на австралийския екип са публикувани в изданието Nature Biotechnology.

През последната година имплантът, който е с размери 3 милиметра на широчина и дълъг 3 сантиметра, е тестван върху контролна група от доброволци, подбрани от Кралската болница и болницата 'Austin' в Мелбърн.

Основната посока на експеримента е да се направи връзка между мозъка и импланта, като най-голямата цел е пациентите да успеят да контролират движенията на екзоскелет с помощта на мисълта си.
Гръбначният мозък предава информация от главния мозък до останалата част от тялото и от там до главния мозък посредством групи от нерви. Тази двустранна комуникация позволява на главния мозък да контролира организма от една страна, а в другата част позволява на организма да изпраща до мозъка важна сетивна информация, каквато например е болката и други сетивни усещания.

Бионичният имплант Stentrode влиза в ролята на изкуствен гръбначен мозък, който има функцията да пренасочва мозъчни сигнали към протезата.
Пациентите с парализа в следствие на тежко увреждане на гръбначния мозък въпреки всичко съхраняват мозъчните сигнали, които опосредстват ходенето и движенията дори тогава, когато по една или друга причина самият сигнал не може да бъде предаден по веригата към крайниците.

Принципът на действие на импланта е да улавя тези сигнали във вътрешността на кръвоносен съд над моторния кортекс, който отговаря за мускулната активност и движенията, пояснява д-р Кристин Кинг, невролог от Калифорнийския университет в Ървайн, цитирана от БТА.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!