Атеросклерозата

Какво представлява атеросклерозата? Какви са рисковите фактори? Кои рискови фактори можем, и кои не можем да контролираме?
Начало        

По данни на Министерството на здравеопазването на Република България, сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност както в световен мащаб, така и у нас. Проблемът е особено актуален за България, като данните сочат, че у нас двама от трима умират от сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и други. От голямо значение за това е атеросклерозата, която се явява основна причина за появата, развитието и настъпващите усложнения на сърдечно-съдовите заболявания.

Какво представлява атеросклерозата?

По време на атеросклеротичния процес се образуват съдържащи холестерол мастни отлагания (т.нар. атеросклеротични плаки) в жизненоважни съдове, снабдяващи с кръв вътрешните органи. Заболяването може да се развие от ранна възраст. Атеросклерозата има дълъг „прозоречен“ (латентен) период, който често протича без активна клинична симптоматика. Вече в напреднала фаза симптоматиката се проявява. Най-често последствията се дължат на нарушен баланс между нуждата от кислород и невъзможността той да достигне адекватно до органа по стеснения и удебелен съд.

Атеросклерозата може да има животозастращаващи усложнения като остър миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, тромбоза, нарушения в кръвоснабдяването, исхемичен мозъчен инсулт, артериална непроходимост и други.

Какви са рисковите фактори?

Медицината разполага с категорични познания за най-разпространените рискови фактори, които могат да доведат до поява и да ускорят развитието на атеросклеротичния процес.

Кои рискови фактори не можем да контролираме?

Възраст

Пол - мъжете (над 45 години) и жените (над 55 годишна възраст) са в групата на пациентите с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Фамилна анамнеза – при наличие на близки и роднини с изявени сърдечно-съдови проблеми и хронични заболявания – в такива случаи се смята, че мъжете (преди 55 годишна възраст) и жените (преди 65 г.) са в риск от развитие на различни сърдечно-съдови заболявания.

Тези рискови фактори не могат да бъдат контролирани. Наличието им при някои пациенти повишава значително риска от заболявания.

Кои рискови фактори можем да контролираме?

• Артериална хипертония и високо кръвно налягане
• Високи нива на холестерола
• Захарен диабет
• Тютюнопушене
• Затлъстяване
• Продължително обездвижване

Характеристиките на атеросклеротичния процес

Продължителният латентен период и познаването на различните рискови фактори дава възможност за провеждане на разнообразни профилактични мерки.

Пренебрегването на рисковите фактори може да доведе до редица сериозни усложнения и до ускоряване на на атеросклеротичния процес.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!